Tomislav Čečka: Občan Beton

Tragikomedie o podnikateli, který v malém francouzském městě vykupuje veškerou zelenou plochu, a o starostovi, kterému kvůli tomu klesají volební preference.

Poslouchejte na Vltavě 27. prosince 2015 v 19:00. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do soboty 2. ledna 2016.


Původní rozhlasová hra Tomislava Čečky je situována především do prostorů stanice Rádio Atlantik, odkud se vysílá diskusní pořad „Tváří v tvář“. Hostem připravovaného živého přenosu mají být starosta malého francouzského městečka a bohatý podnikatel, který zde skupuje veškerou zelenou plochu, aby z ní vystavěl parkoviště. Občané města jej považují za zosobněné zlo a netrpělivě čekají, zda se zvolenému politikovi podaří nesmyslnému vybetonování parků zabránit.

V emočně vypjatém duelu, který musí moderátorka pořadu stále korigovat, se pomalu ukazuje, že podnikateli s hanlivou přezdívkou „Občan Beton“, jde pravděpodobně o něco jiného, než o zisk. A proto se o osudu města definitivně rozhodne právě v éteru.

Hra byla inspirována skutečným skandálem, který se odehrál ve Francii v devadesátých letech 20. století. Tamní média včas odkryla plán úspěšného amerického podnikatele, který si pomocí korupce a obchodního manévrování zakoupil dva městské parky, aby se občanům města pomstil za dávnou křivdu. Tragikomický příběh Tomislava Čečky se odehrává nejen v rovině reálné, která je rámována jízdou podnikatele do rádia a vystoupením v pořadu, ale také metaforické. Ta souvisí s rozpory v nitru hlavní postavy, kterou nacházíme v melancholických momentech vlastních myšlenek. Harmonická a depresivní zvuková kulisa se střídá tak, jako pocity postavy. Muž, milující klid přírody – znázorněné meditační hudbou, jogínským dýcháním a takřka kýčovitými zvuky zurčení vody a štěbetání ptactva, se uchyluje k pomstě zpodobněné nervy drásajícími zvuky stavebních strojů – sbíječkami počítaje a túrováním motorů nákladních aut konče. Součástí důmyslné konstrukce hry je také nenápadně se odhalující retrospekce ze šťastného mládí nyní údajně bezcitného podnikatele.

03536844.jpeg

Tomislav Čečka (1988) studoval na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně v ateliéru Audiovizuální tvorby. Věnuje se psaní scénářů pro krátké filmy a občasné režii. Na realizaci čekají jeho scénáře Love Facktory nebo Der Böhmerwald. V Českém rozhlase mu byly natočeny minutové hry Online místenky a Bubáci a krátký rozhlasový thriller Hoplakluaka. V současnosti dokončuje své vzdělání v Edinburghu, kde absolvuje postgraduální studium scenáristiky.


Osoby a obsazení: Občan Beton (Martin Sláma), Moderátorka (Barbora Milotová), Starosta (Jan Grygar), Řidič (Petr Bláha), Dominik (Tomáš Sukup), Isabela (Martina Macková)

Autor: Tomislav ČečkaDramaturgie: Hana HložkováRežie: Jakub MacečekHudba: Mario BuzziPoužitá skladba: Once Again od Hang MassiveZvukový mistr: Lukáš Dolejší

V Brně natočila Tvůrčí skupina Regiony v roce 2015.

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Hana Hložková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.