Za Janem Bornou. Změna vysílání v souvislosti s úmrtím divadelního režiséra a básníka

17. leden 2017

Jeden z našich nejvýznamnějších divadelních režisérů, oceněný řadou cen, proslul hlavně jako spoluzakladatel Dejvického divadla a později Divadla v Dlouhé. Jeho inscenace Kdyby prase mělo křídla, Jak jsem se ztratil aneb Malá vánoční povídka i další se dočkaly stovek repríz.

Bornovo divadlo vždy vynikalo důrazem na hravost, výtvarnou metaforu a komunikativnost s divákem. Jaký vztah ho poutal k hercům, ukazuje nejlépe fakt, že na předání Ceny Ministerstva kultury za přínos v oblasti divadla dorazil s celým svým souborem, bez kterého by podle vlastních slov nevytvořil nic. S Josefem Kroftou formoval po revoluci Katedru alternativního a loutkového divadla, kde jako vynikající pedagog vychoval generace herců, režisérů a dramaturgů.

Čtěte také: Osudy Jana Borny

V souvislosti s úmrtím zařazujeme do vysílání vzpomínky Jana Borny tak, jak je natočil pro vltavské Osudy (čtvrtek 19. a v pátek 20. ledna od 11:30). Ve středeční Poetické zastávce ve 12:50 uvádí poezii Jana Borny režisér Ivan Rajmont.

Do čtvrteční Hry pro tento večer 19. ledna ve 20:00 ve změně proti plánovanému programu zařazujeme Kabaret Kainar-Kainar, jednu z posledních Bornových inscenací, která byla natočena pro vltavský Kabaret v éteru.

Nedělní Ad Libitum 22. ledna v 16:45 bude rovněž věnováno vzpomínce na poetického režiséra i civilního básníka. Připomínat budeme především právě jeho poezii, ale zazní také archivní záběry z živého vysílání v Divadle v Dlouhé roku 1998.

Jan Borna trpěl roztroušenou sklerózou, zemřel ve věku 56ti let.

autor: Petr Gojda
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.