Osudy Radko Pytlíka

4. duben 2016

Rozhlasové vzpomínání literárního historika, spisovatele a editora, který se soustavně věnuje dílu Jaroslava Haška.

Poslouchejte na Vltavě od 4. dubna 2016 vždy v 11:30. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví také na stránce Hry a literatura.


Do povědomí veřejnosti se Radko Pytlík (nar. 1928) zapsal jak svými monografiemi o Jaroslavu Haškovi a Bohumilu Hrabalovi, tak i pracemi o humoru, ovšem předmětem jeho odborného zájmu je česká novodobá literatura od přelomu 19. a 20. století až po současnost.

Během svých studií na FF UK v Praze navštěvoval filosofické přednášky Jana Patočky, stejně jako po studiích, později v životě i „hospodskou Sorbonnu“ Bohumila Hrabala. V rozhlasovém vzpomínání samozřejmě na tyto osobnosti dojde, ale dozvíme se například i to, jak vypadala mobilizace roku 1938, poslední dny druhé světové války na Letné, ve dnech Pražského povstání, i jak se žilo v poválečných Sudetech, kde Radko Pytlík pobýval. Stranou nezůstanou ani postřehy z rodinného života, stejně jako historikův odborný zájem posledních let.


Připravili: Jan Kašpar a Štěpán Sedláček

Čtěte také

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.