Volby vyhrála koalice SPOLU. Do sněmovny nepostoupili žádní romští kandidáti

18. říjen 2021

Koalice Spolu těsně porazila hnutí ANO Andreje Babiše. Na třetím místě se s velkým odstupem umístila koalice složená z Pirátů a Starostů, za nimi následuje Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, která skončila s o něco horším výsledkem než před čtyřmi lety. Další strany se do sněmovny nedostaly. A nedostali se ani romští kandidáti – podle zjištění serveru Romea.cz kandidovalo do Poslanecké sněmovny letos minimálně osm Romů.

Bližší informace k výsledkům voleb zjišťovala Iveta Demeterová. Kdo z romských kandidátů byl tím nejúspěšnějším?

Anna Chválová

„Žádný z Romů a Romek, kteří letos kandidovali, nezasednou v Poslanecké sněmovně. Nejúspěšnějším romským kandidátem v letošních volbách se stal Jiří Lévay, který kandidoval za hnutí ANO v Moravskoslezském kraji z 27. místa a získal 913 preferenčních hlasů. Na druhém místě tohoto žebříčku skončila Andrea Kuchtová za SPD se ziskem 414 preferenčních hlasů. Ta kandidovala za hnutí Tomia Okamury ze 16. místa v Ústeckém kraji. A 386 preferenčních hlasů získala v Praze kandidátka Strany zelených Anna Chválová.”

Jak podzimní volby hodnotí Anna Chválová?

„Potěšila mě skoro 70% účast občanů, kteří dokázali, že požadují nějakou změnu. Dále mě potěšilo to, že téměř 200 tisíc kroužků dostaly ženy a více jak 50 se jich proto dostane do poslanecké sněmovny.”

Letošní volby přinesly několik překvapení. Ve vládě končí hnutí Ano a bývalá opozice formuje novou vládu. Velkou roli sehrály i preferenční hlasy a kroužkování, kdy například koalice Pirátů a Starostů získala ve sněmovních volbách 37 mandátů, ale pirátští poslanci budou jen 4.

„Věděla jsem, že lidé půjdou k volbám jenom proto, aby porazili hnutí ANO. Zelení proto hlasy nedostali. Tím, že jsem z tolika málo hlasů nakonec dostala 386 kroužků, jsem předběhla zastupitele a místostarosty.”

Účast romských voličů byla nízká

A jak letošní volební výsledky hodnotí další romští kandidáti? Více Iveta Demeterová:

„Jako prohru hodnotí výsledek voleb Marcel Ščuka, který kandidoval za hnutí ANO v Jihomoravském kraji na 27. místě. Ščuka získal 226 preferenčních hlasů. V povolebním vyjádření poděkoval voličům, ale zároveň upozornil na nízkou účast Romů ve volbách. Emil Voráč, který kandidoval za Zelené v Karlovarském kraji, upozorňoval, že těsné výsledky dokazují, že záleží na každém hlasu, a proto je třeba chodit k volbám.”

Do sněmovny se poprvé po třiceti letech nedostaly tradiční levicové strany jako ČSSD nebo Komunisté.

„Přesně tak. Málokdo čekal, že se do sněmovny nedostane tolik politických subjektů a propadne jim tolik voličských hlasů. Těsně vítězství si odnesla koalice Spolu, za kterou podle našich zjištění nekandidoval ani jeden Rom nebo Romka.”

autoři: Rena Horvátová , Iveta Demeterová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.