Výří dotazník aneb Seznamte se s naší největší sovou

4. listopad 2011
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Výr velký loví v letu.

Odborníci z České společnosti ornitologické ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny České republiky nedávno dokončili první etapu letošního monitoringu ptačích druhů v ptačích oblastech po celé republice. A detailně byl také vyhodnocen výskyt výra velkého. Podrobnosti o životě této naší největší sovy nám prozradil inženýr Kamil Čihák.

Co výra ohrožuje?
Velkým problémem pro výra je doba hnízdění. Tito ptáci jsou velmi citliví na vyrušování. Dějí-li se nějaké lesnické práce v době hnízdění v blízkosti hnízda, lze téměř s určitostí říct, že mláďata nebudou vyvedena, a to hnízdo zanikne. Potom jsou výři hodně ohrožováni i automobilovou dopravou, protože jsou v noci sráženi auty, a dalším problémem je často nevhodné vedení elektrické energie, kdy na sloupech ptáci zahynou zásahem elektřiny.

Co výrům chutná?
Výři se živí především drobnými savci, takové nejtypičtější zvíře, které výr žere je ježek. To se ví, že ježek je velmi hlasité zvíře, které se pohybuje v porostu, šustí a funí, a ten výr ho velice dobře slyší a zároveň, protože je to naše největší sova a má obrovské pařáty s dlouhými drápy, dokáže překonat ježčí bodliny, které jiná zvířata odradí. Takže když se najde hnízdo výra, je přímo vystláno bodlinatými kůžemi z ježků. Ale loví i jiné drobné savce, třeba hlodavce, případně i ptáky.

Jak dlouho výr žije?
Je to dlouhověký pták, ale je těžké věk ptáků určit. Ale bude to určitě něco kolem 25−30 let.

Výr má druhové jméno velký – jak je tedy vlastně velký?
Je to naše největší sova, představme si zhruba 70 cm výšky.

Porovnáme-li samce a samičku, jsou tam nějaké rozdíly?
Ve zbarvení jsou úplně stejní a ve velikosti je mezi nimi rozdíl jen velice drobný – samice bývají obvykle o něco větší.

To mě překvapuje – často bývají v přírodě větší naopak samci...
U dravců a u sov tomu tak není. Samice potřebuje větší energetickou zásobu na tu snůšku, a samec naopak potřebuje být pohyblivější a rychlejší, aby byl schopen zvládat kořist a přinášet ji do hnízda samici. Protože tu první část zajišťuje on, než jsou mláďata dostatečně velká, a už vyžadují tolik, aby se mohla přidat i samice. Pak se na krmení podílejí oba.

Houkání sov odjakživa lidem nahánělo spíš hrůzu. Z jakého důvodu, v jakých situacích se výr takto projevuje?
Výr houká po téměř celou dobu roku, ale intenzivněji v době toku, tedy jak již bylo zmíněno v lednu a únoru, v tuto dobu je tedy nejčastěji slyšet. A pak také více na podzim, ovšem zaslechnout ho můžete v průběhu celého roku. Ozývá se typickým dvouslabičným zvukem, typickým „hu-hú“ se samec ozve za noc mnohokrát.

To houká po celou noc?
Houká téměř celou noc, intenzita klesá kolem půlnoci a pak zase stoupá k ránu. Už začíná někdy před setměním, probíhá večer a k ránu znovu intenzivněji. Samci tím houkáním říkají dvě věci − okolním výrům: „Tady bydlím já, tady to obhajuji, sem tě nepustím.“ A samicím: „Poslechněte si můj hlas, já jsem nejsilnější, největší a nejlepší!“

0:00
/
0:00
autor: Daniel Mrázek
Spustit audio