Vyšla kniha kritizující papeže

23. září 2009

Česko se již chystá na sobotní návštěvu papeže Benedikta. K této události se ozývají také polemické a kritické hlasy, které se odrážejí v českém překladu polemické knihy Anti-Ratzinger. Jde o pamflet, který kritizuje současného papeže a autorem je anonym.

"Hlavní linkou kritiky je polemika s tím, že je papež Benedikt XVI. pokládán za papeže filosofa, který argumentuje racionálně. Autor opakovaně dokládá, že ve skutečnosti argumentace obsahuje řadu problémů i z hlediska struktury racionálního diskurzu," popisuje knihu publicista a vysokoškolský pedagog Petr Šafařík.

"Autor knihy dokládá, že Benediktu XVI. je spíše vlastní to, co nacházíme v řeči politiky, tedy jistá tendenčnost a snaha nějakým způsobem potvrzovat vlastní moc," dodává ještě Šafařík.

Podle něj autor kritizuje papeže za příliš paušální kritiku modernity a vyčítá mu také, že už dříve, kdy byl v čele Kongregace pro nauku víry, potlačoval liberálnější hlasy v katolické teologii, a že například některé vstřícné kroky svého předchůdce Jana Pavla II různě oslabuje.

"To, že se kniha sama nazývá pamflet, je spíše hra. Je to odkaz k tradici tohoto žánru, protože autor používá ironii a přiznaně uvádí fiktivní dialogy a pracuje s anekdotami," vysvětluje Šafařík.

Pedagog navíc dodává, že i přesto kritické body svědčí o tom, že autor knihy je dobře obeznámen s dějinami křesťanství a s poměry na papežském stolci.

autoři: Lenka Rafaelová , Dalibor Zíta
Spustit audio