Sylvie Špitálníková, poruchy štítné žlázy v těhotenství

8. říjen 2013

Hostem úterní poradny byla endokrinoložka Nemocnice Havlíčkův Brod MUDr. Sylvie Špitálníková. Řeč byla o výzkumu, ve kterém se lékařka a její kolegové snaží přijít na to, jestli může porucha štítné žlázy v těhotenství ženy způsobit potíže ve vývoji dítěte. Např. snížená funkce štítné žlázy ovlivňuje intelekt dítěte.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jsem pořád ospalý a mám občas sladko v puse, je možné, že to je od štítné žlázy?
Děkuji za odpověď.
(Jiří - 8. 10. 2013 10:33 hod.)

Únava je nespecifický příznak nejen onemocnění štítné žlázy, ale i řady jiných chorob, například většiny chronicky probíhajících infekčních chorob. Z endokrinologických onemocnění je třeba zmínit cukrovku, onemocnění nadledvin atd. Tento problém konzultujte se svým praktickým lékařem, který provede potřebná vyšetření.

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat. V těhotenství i před ním jsem byla sledována na endokrinologii a užívám euthyrox 75 (již několik let i před otěhotněním), zda to mohlo to mít vliv na vývoj mého syna? Je mu 10m. Narodil se o 3 týdny dřív a stále musíme chodit na rehabilitace kvůli svalové nerovnováze (vše dělá víc pravou stranou).
děkuji moc s pozdravem.
(Vítková A. - 8. 10. 2013 10:50 hod.)

Myslím, že ne. Pokud jste byla v graviditě i před otěhotněním řádně sledována a léčena hormony štítné žlázy, je málo pravděpodobné, že by Vaše onemocnění mělo negativní dopad na zdravotní stav Vašeho syna. Ohroženy jsou hlavně ženy, které o své chorobě dosud nevědí, nebo nejsou nikde sledovány.

Spustit audio