Vinci Lázsló: Na bolest ramen a krční páteře platí pohyb a cvičení

21. březen 2014
Dobré odpoledne

Chiropraktik Vinci Lázsló přišel do páteční poradny s radami, jak na bolavá ramena a krční páteř. Ramena, která nás bolí od pohybu či od námahy, jde uvolnit čínskou tlakovou masáží bez injekcí a prášků.

Na syndrom zamrzlého ramene platí cvik, kdy se snažíme točit rukou, jako bychom objížděli po povrchu obří koule, která leží vedle nás. Cvičí se pomalu, třikrát každou rukou a je důležité, aby se točila nejen paže, ale i ruka, jako by dlaň jela po povrchu koule. Od bolesti ramen také pomůže i kroužení rameny dozadu i dopředu, kterým se ramena uvolní.

Důležité je po většinu dne se nehrbit u počítačů nebo u stolů, v křesle či v autě, ale co nejvíce se hýbat. Jak radí Vinci Lázsló, shrbená záda napravíme tak, že ramena zvedneme nahoru, posuneme je dozadu a nakonec spustíme dolů. Tak bychom měli i zůstat a vydržet, záda krásně vyrovnat.

Bolest krční páteře nám většinou způsobí to, že při sledování televize nebo monitoru počítače nakláníme hlavu pomalu a nenápadně čím dál blíže, hlava se vysunuje dopředu a krční páteř se tak postupně namáhá, až se rozbolí. Na tuto bolest pomáhá další cvik: když předpažíme ruce šikmo a zvedneme palec nahoru, díváme se nejprve na jednu, pak na druhou ruku. Pak kroužíme hlavou vodorovně, jako bychom pomyslnou tužkou na bradě dělali kroužky na papíře, který máme pod bradou. Pozor na vychýlení brady více než asi 15 stupňů do stran nebo na předklon či záklon hlavy.

Krční páteř nám může masáží uvolnit i někdo blízký, Vinci Lázsló ale doporučuje tahy, kterými se krk masíruje, vést shora dolů tak, aby se lymfa rozproudila směrem dolů do těla, nikoli do hlavy.

Většina z nás si na bolest hlavy vezme prášek a do půl hodiny má pokoj. Práškům se ale dá vyhnout, když při bolesti zatlačíme na bod na temeni hlavy zvaný fontanela. Tato metoda je prý dokonce rychlejší a účinnější, než pojídání pilulek.

autor: dak
Spustit audio