Krční páteř posílí Pinocchio a blokády uvolní palec u nohy

18. leden 2016
Dobré odpoledne

Dříve lidé více chodívali na procházky a dívali se vzpřímeně kolem sebe. Dnes většina z nás tráví čas vsedě u počítače a ničí si páteř. Bolest krční páteře je velmi častým problémem a s ní bývá spojená i bolesti hlavy i ramen. Jak se problémů zbavit, radil na Regionu chiropraktik Vinci László.

Začněme taháním za palec u nohy. „Kroutíte, točíte a tím se vám uvolní blokády krční páteře. Je to cvičení z reflexní terapie, taková pomoc, že si to člověk může doma procvičovat sám. Nebo na šlapce chodidla se mohou výrazně omezit a zredukovat boleti páteře a kloubů. Když se koukáme na počítač, tak nám oči táhnou hlavu dopředu, nesedíme rovně a pak nás začne bolet za krkem,“ říká chiropraktik Vinci László.

Bolest hlavy může souviset s krční páteří

Bolestí hlavy je na třicet různých druhů. Je třeba ji správně diagnostikovat. „Nejčastější bolest hlavy je od tlaku lebečních tekutin. Na hlavě je tzv. bod fontanela. Když tento bod stisknete, zatlačíte na něj, tak cyklicky po pěti - šesti vteřinách, do minuty pak bolest hlavy zmizí. Je to lepší než prášky. Bolesti ramen jsou určitý specifický problém. Dají se odstranit v oblasti lopatek. Ale existuje cvičení na syndrom zamrzlého ramene. Točíte rukou, musíte mít přitom ale zavřené oči, aby se nehýbala páteř. Pak si představíte, že máte vedle sebe velikánský balon, a točíte rukou kolem toho pomyslného balonu. Přitom vytahujete ruku dál z kloubu. Cvičení provádíme na každou ruku třikrát. A ramena se pěkně uvolní. Kdykoliv během dne si to může člověk zacvičit.“

Pinocchio

Další cvik, který chiropraktik ve vysílání představil, se jmenuje jako populární pohádková postava. „Velice dobře posiluje krční páteř cvik, kterému říkám Pinocchio. Otočíte hlavu doleva a jakoby si prodlouží ten nosík a zabodnete ho jakoby do zdi. A pak točíte bradou směrem k ramenu. Maličké hmity na jednu a na druhou stranu. Velice účinné procvičení hlavy, páteře, ramen, a trapéz,“ předvádí a usmívá se Vinci László.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.