Bolavé rameno se dá řešit stejně jako koleno nebo kyčel. Chceme v Jihlavě operovat reverzní náhrady, říká primář ortopedie

2. únor 2016
Dobré odpoledne

Rameno je anatomicky nejpohyblivější kloub v těle. A někdy bolí stejně jako velké klouby. „Ale výhodou je, že po rameni nechodíme. Když se objeví bolest, tak ramenem obvykle nehýbeme. Dva roky, pět, deset let. Prostě zvedáme ruku jen tam, kam nám to bolest dovolí. Třeba jen lžící do úst,“ vysvětluje primář ortopedie jihlavské nemocnice Tomáš Lena.

Na ucho, na vlasy nebo dozadu na záda už si ale pacienti někdy nedosáhnou. A mají pocit, že se s tím už nedá nic dělat. Primář ale říká: „Není to nová věc, na českém trhu se 50 let určitě dělá.“

Klouzalo a už to neklouže – artróza

Za bolest v rameni obvykle stojí artróza. Artróza znamená, že dva povrchy, které po sobě musí klouzat, klouzat přestanou. Objeví se nárůstky a chrupavka se ztenčuje a povrchy se stávají drsnými. Artróza vzniká stejně jako u kolene a kyčle věkem nebo jako následek úrazu. „Artrózu poznáme z rentgenu. Někdo s artrózou si bolestí nesáhne ani na hlavu, takže se nemůže učesat, umýt vlasy, dámy si namalovat make-up,“ popisuje případy artrotického ramenního kloubu primář Lena.

Na nákup ano, na hlavu ne

V rameni se to řeší stejně jako v koleni. Nahrazují se kloubní povrchy. „V rameni je skupina svalů - 4 svaly, které s ramenem hýbou, je to rotátorová manžeta. Typy endoprotéz jsou různé, není to nosný kloub, neřešilo se to operativně. Člověk některé pohyby prostě kvůli bolesti nedělal. Člověk si musí zajít na nákup nebo na záchod, bez toho se neobejdeme. Ale vyčistit si uši, bez toho se člověk sám nějak zařídí,“ vysvětluje jihlavský primář, jak záleží na prioritách každého pacienta. A upozorňuje, že každá operace přináší rizika. Záleží, jak tělo endoprotézu přijme, jak se s ní naučíme žít. Riziko je už v narkóze. Další komplikací může být nehojení rány nebo poranění velkého nervu, který má na starosti pohyb celé ruky. Když se ramenní kloub operuje, pracují lékaři jen milimetry od tohoto nervu.

Rameno vzhůru nohama

V Jihlavě zatím není příliš častá operace ramenního kloubu reverzní náhradou: „Místo hlavice máme jamku a místo jamky hlavici. Takové rameno vzhůru nohama. Je to zásadní změna, když v rameni nejsou svaly, které s ním hýbou, díky tomuto postupu pažní sval se naučí tu rotátorovou manžetu nahradit. Když někdo roky s ramenem nehýbe, má šanci díky téhle operaci znovu věšet záclony, umýt si hlavu, sáhnout si na ucho. Je to operace i pro starší ročníky – jde o to, jestli je ochoten operaci a rehabilitaci podstoupit i se všemi riziky,“ říká primář ortopedie jihlavské nemocnice Tomáš Lena. Operace je hrazená zdravotními pojišťovnami.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.