Osteoporóza, to je tichá epidemie 21. století

30. březen 2016
Dobré odpoledne

V odpolední poradně Českého rozhlasu Region jsme mluvili o nemoci, které se taky někdy říká tichá epidemie 21. století. Řídnutí kostí nebo-li osteoporóza je onemocnění, které v naší populaci postihuje stále více lidí. Pozvání přijal primář ortopedie z jihlavské nemocnice MUDr. Tomáš Lena.

„Osteoporóza je strašákem všech lidí vyššího věku. Znamená vyjádření kostní hustoty. S věkem se zhoršuje kvalita kosti. S tím je spojeno vyšší riziko zlomenin. Jako mladí jsme se divili, že naše babička a dědeček jsou menší a jsou shrbení,“ vysvětluje Tomáš Lena.

Příznaky onemocnění člověk předem nijak nepocítí. Přitom množství diagnostikovaných pacientů přibývá. Nemoc se projeví až se zlomeninami a bolestí, zejména v oblasti bederní páteře. Lidé si často myslí, že řídnutí kostí odhalí rentgen. „Samotný rentgenový snímek odhalí řídnutí kostí až ve chvíli, kdy ten úbytek je 30 až 50 procent. A to už je velmi závažné,“ upozorňuje lékař Lena.

Ženy trpí řídnutím kostí v průměru až třikrát častěji

„Kost má největší aktivitu a hustotu kolem 25. až 30. roku. Co kost získá do 25. roku je to, na čem staví po zbytek života. Tento věk je zásadní pro vývoj osteoporózy,“ říká ortoped. Dalším rizikem je předčasná menopauza žen. „Primární osteoporóza je dána věkem a týká se žen i mužů. V této skupině jsou ženy postiženy zhruba dvakrát častěji. Pak je osteoporóza postmenopauzální. Ta je úzce spjatá s hormonální aktivitou ženy v menopauze. Tady jsou ženy postiženy až šestkrát častěji. Bohužel je to vlivem estrogenu, který je zásadní v metabolismu vápníku, jeho ukládání a použití a s tím souvisejícím metabolismem vitamínu D a fosforu,“ vysvětluje Lena.

Zmírnit projevy osteoporózy pomůže i opalování

„Jsou neovlivnitelné faktory jako věk, pohlaví, konstituce a k těm ovlivnitelným patří aktivita, příjem potravin, mléčných výrobků, vitamínů. Ono i samotné slunění je důležité pro metabolismus vápníku a k aktivaci vitamínu D. Dokonce se uvádí, že bílé rase stačí jen 15 minut slunění denně k tomu, aby se v těle vyrobila dostatečná hladina vitamínu D,“ doplňuje primář Lena. Důležitý je ale taky pohyb, naopak průběh nemoci zhoršuje zvýšená konzumace alkoholu a kouření.

Zlomenina stehenní kosti u rodičů je rizikovým faktorem

„Důležitým faktorem je zlomenina v anamnéze. Má-li především matka, ale samozřejmě i otec zlomeninu v oblasti horní části stehenní kosti po minimálním úraze, a nebavíme se o autonehodě, ale o pádu ze židle, na ulici atd., to je významný rizikový faktor označující osobu, kterou je potřeba sledovat a dobře vyšetřit,“ upozorňuje Tomáš Lena.

Řídnutí kostí je nevratný proces

S věkem kostní hmoty ubývá a to bez ohledu na onemocnění. „V nějakých 60 nebo 70 letech je úbytek naší kosti až 40% proti letům, kdy nám bylo 25 až 30. Teď je potřeba si uvědomit, že nelze v 50, 60, 70 letech si myslet, že dál budu lyžovat, jezdit na kole, skákat padákem a je to beztrestné. Když spadnu, tak se otřepu, zvednu se. Není to tak,“ upozorňuje primář Lena.

Pravděpodobnost zlomeniny je v tomto věku výrazně vyšší a je dána právě přirozeným úbytkem kosti. Přiměřený sport ale kosti stimuluje. Když je zatěžujeme s rozumem, tak sport kostem prospívá a udržuje je v dobrém stavu delší dobu.

Spustit audio