Crohnova choroba? To je onemocnění mnoha tváří

16. květen 2013

Každým rokem uslyší 1200 Čechů diagnózu IBD. Většina z nich o zánětlivých onemocněních střev nikdy neslyšela. Přesto u nás crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou trpí přes 40 tisíc lidí. Hovořit o těchto nemocích ve čtvrtečním Tandemu byla MUDr. Marie Tomanová z oddělení gastroenterologie jihlavské nemocnice.

„V dnešní době spousta onemocnění - i rakoviny a podobně je odtabuizováno, mluví se veřejně o HIV pozitivitě, rakovině prsu, ale střevní nemoci jsou jakoby v pozadí. Tady povídání o průjmech, bolestech břicha, bolestech konečníku, nadýmání to není obvyklé téma do společnosti, takže moc se o tom až tak neví.“

Co je crohnova choroba? „Je to onemocnění tenkého a tlustého střeva, jehož příčinu hlavně neznáme. To je ten hlavní problém. Toto onemocnění může postihovat kteroukoli část zažívacího traktu. Od dutiny ústní, přes jícen, tenké, tlusté střevo, takže v kterékoli části. Nejčastěji se objevuje v přechodu tenkého a tlustého střeva, kde je apendix, slepé střevo, jak se říká nejčastěji. V této krajině, v tom pravém podbřišku je ten zánět nejčastější.“

Tato choroba se někdy projevuje netypicky, zvláště u malých dětí nebo adolescentů. Podle paní doktorky je crohnova nemoc onemocnění mnoha tváří.

Občanské sdružení s idiopatickými střevními záněty pořádá v sobotu 25. května u příležitosti Světového dne idiopatických střevních zánětů setkání na pražské Ladronce. Veřejnost se zde dozví více o těchto chorobách, setkají se s pacienty. Připravena je také řada her a soutěží, mimo jiné sestavování hada z ruliček papíru, které symbolizují problémy pacientů. Zástupci sdružení se tímto snaží zvýšit znalosti lidí o těchto chorobách, což by mohlo ulehčit běžný život pacientů. Více na www.crohn.cz.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio