Lidé si oblíbili únikové hry. Nechávají se dobrovolně zamykat do sklepa

22. březen 2017

I dospělí lidé si ve svém volném čase chtějí hrát. Dokazuje to zvyšující se obliba takzvaných únikových her. V posledních letech se jejich nabídka šíří i na Vysočinu. Po vlastní zkušenosti se rozhodli vytvořit místnost a příběh vlastní únikové hry Michaela Padrtová a Lukáš Maštera z Jihlavy.

„Naše hra je zaměřená na sběratele a cestovatele. Připravili jsme místnost takto tematicky laděnou, pěknou na pohled, plnou obrazů a předmětů z cest,“ řekla Michaela Padrtová. „Za úkol máte během šedesáti minut odkrýt tajemství sběratele, kterého někdo zavraždil. Postava je zcela vymyšlená. Nemá žádnou inspiraci v historii, nicméně dnes už skoro věříme, že existoval,“ dodala s nadsázkou Michaela Padrtová.

Odhalte tajemství zavražděného cestovatele

Hlavní hrdina únikové hry je propracován do posledního detailu. „Jde o Gustava Herrmanna, sběratele a cestovatele. Člověka, jehož životem prošla spousta žen. V jeho pokoji hráči najdou i některé jeho milenky, které mohou pomoci i s řešením úkolů. A Gustav Herman si z cest přivezl jeden vzácný artefakt, a právě po něm hráči pátrají,“ představila Padrtová.

Michaela Padrtová

Zahrát si mohou nadšenci jakéhokoliv věku

Únikové hry jsou určené pro hráče od 12 do sta let. „Mladší děti ještě nemají tak vyvinutou mozkovou kapacitu, aby udržovali s dospělými krok. Ale měli jsme tam devítiletou hráčku, před jejímž výkonem jsme pomyslně smekali. Týmu s devítiletou školačkou se tehdy podařil rekordní čas. A omezení směrem nahoru, o tom nelze hovořit. Před časem se do hry úspěšně zapojila osmaosmdesátiletá paní.“

Únikové hry k nám přišly ze západu

„V České republice jsme s únikovými hrami v plenkách. Když jsme začínali sestavovat naši první hru, tak v té době na Vysočině ještě žádná úniková hra nebyla,“ popisuje začátky organizátorka.

Lukáš Maštera

„Únikové hry vznikly nejspíš na základě počítačových her, které si lidé chtěli převést do skutečnosti. V 80. letech byly oblíbené hry, kde člověk procházel z místnosti do místnosti a sbíral předměty. A na základě toho si pak odemykal další místnosti. Údajně první reálnou únikovou hru připravili v americkém Silicon Valley v roce 2006.“

Klíčem je pozornost a logika. Sílu nechte doma

Samotná hra má přesně 60 minut. „Jde o to, aby byl člověk dobře soustředěný. Právě hodinu je člověk schopen se nanejvýš soustředit. Potom už pozornost klesá,“ vysvětlil Lukáš Maštera. Podle něj mohou zlepšené soustředění a zaměření pozornosti na detaily hráči přenést i do reálného života.

„Sílu ať raději hráči nechají doma. Ta tam není zapotřebí. Lidé si vystačí s obyčejnou logickou, pozorností pro detail a hrubá síla nepomůže,“ uzavřela Padrtová.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.