Výstava o rodině Schalekových. Nedožité devadesátiny Oty Pavla. 130 let od založení Nového židovského hřbitova.

5. červenec 2020

Pozvánka na výstavu do Jeruzalémské synagogy. Jedinečný spisovatel Ota Pavel. 130 let od založení Nového židovského hřbitova.

V magazínu Šalom alejchem zveme do Jeruzalémské synagogy. Probíhá zde výstava „Schalekovi - středoevropská rodina“. Je to dokumentární výstava Německého kulturního fóra Východní Evropa. Kromě pěti životopisů osobností rodiny představuje i jejich historické pozadí a ukazuje tak různorodé zpřetrhané vazby v srdci Evropy, které byly znovu navázány po pádu železné opony. Také vypovídá o židovském životě v Praze a Vídní na přelomu století. Dotýká se první světové války a role žen v ní i postavení Němců v Československu před a po odsunu. Podrobnosti pro magazín Šalom alejchem připravila Daniela Brůhová.

2. července roku 1930 se narodil Ota Pavel. Český prozaik, novinář a sportovní reportér , který působil řadu let i v tehdejším Československém rozhlase. Své reportáže a povídky shrnul do pěti knížek o sportu. Pozoruhodná je však jeho autobiografická vzpomínková próza, ve které vypráví o svém dětství a dospívání, o tatínkovi a krásách krajiny kolem Berounky. Na život a dílo tohoto předčasně zesnulého jedinečného autora vzpomeneme s Janou Šustovou.

Leo Pavlát komentuje významný počin v novodobé historii židovské komunity, totiž 130 let od založení Nového židovského hřbitova v Praze na Vinohradech. Podotýká, že projít se Novým židovským hřbitovem, číst jména na náhrobcích a povolání těch, kdo jsou u nich pochováni, znamená nahlédnout do česko-německé židovské společnosti, která zmizela s druhou světovou válkou. V přední části hřbitova byli již před ní pohřbeni význační představitelé židovského kultu - rabíni Saul Isaak Kaempf či Aladar Deutsch, ale také Filip Bondy, který jako první používal při bohoslužbách vedle hebrejštiny také češtinu. U východní zdi hřbitova se naproti tomu nacházejí nákladné rodinné hrobky: podnikatelů a bankéřů bratří Petschků či manželů Waldesových, jejichž syn Jindřich založil firmu Koh-i-noor. Další podrobnosti o této jedinečné památce se dozvíte v magazínu Šalom alejchem. Uslyšíte také ukázky židovské hudby a nebudou chybět ani aktuality z židovského světa.

Moderuje Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.