Vzít si jídlo na palubu letadla není zakázané. Například tavený sýr ale nepronesete

7. červen 2023

Pokud se chystáte letět někam za sluníčkem a občerstvení na palubě nemáte v ceně letenky, asi uvažujete o svačině z domova. Které jídlo si s sebou do letadla vzít můžete, a které ne? Předpisy rozlišují pevné potraviny a tekutiny. Tekutiny, to ovšem není jen voda nebo džus. Dejte pozor například na marmeládu, krémové sýry, jogurty a med.

Všechny tekutiny musejí být v balení do 100 mililitrů. To se týká objemu lahve, nikoli obsahu, takže poloprázdnou 300mililitrovou láhev s limonádou nepronesete. Převážené tekutiny musejí být v uzavíratelném plastovém sáčku společně s dalšími tekutinami, jako je kosmetika apod. Celkový limit pro všechny tekutiny v příručním zavazadle je 1000 mililitrů a musí se vejít do jednoho plastového sáčku.

Speciální pravidla platí pro dětskou výživu. V příručním zavazadle je možné převážet tekutiny, jako je mléko, ovocné džusy, přesnídávky a další dětskou výživu (i domácí výroby) v zajištěných plastových sáčcích a v množství, které spotřebujete během letu.

Termo nádoby a prázdné čajové termosky jsou povoleny v příručním zavazadle. Mateřské mléko v plastové nádobce je povoleno.

Jak je to s jídlem na palubě?

V příručním zavazadle můžete mít bez obav například čokoládu, bonbóny, obložený chléb koupený nebo připravený doma, zabalený do plastové folie, vejce uvařená i čerstvá, čerstvé celé ovoce a zeleninu, domácí pečivo a moučník, pizzu a dokonce i proteinový prášek. Dále pak cereálie, sušenky, krekry, sušené ovoce, ořechy, tvrdé a polotvrdé sýry, vařené maso, ryby, mořské plody. Pomazánky, krémové sýry, marmelády, med, jogurty, a tak podobně, pouze ale v plastových nádobách do 100 mililitrů.

Záleží také na konkrétním letišti, protože v některých zemích mají speciální omezení a předpisy například ohledně převozu zemědělských výrobků. Například do Chile se nesmí převážet ovoce a zelenina.

autor: Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související