Začala tříkrálová sbírka. Kromě charity připomene narození Krista

2. leden 2011

Ode dneška můžete v různých částech země potkávat koledníky Charity. Začíná Tříkrálová sbírka, jejíž výtěžek tradičně poputuje na vybrané charitativní projekty. Skupinky koledníků v převleku Kašpara, Melichara a Baltazara můžete dnes potkat i v Olomouci - půjdou si totiž pro požehnání do kostelů. Sbírka potrvá až do 14. ledna.

Na tisíc koledníků dostane dnes dopoledne v Olomouci slavnostní požehnání, a to například v katedrále svatého Václava nebo v kostele svatého Mořice. Na některých místech olomoucké arcidiecéze začnou koledovat už dnes, většina z nich ale bude s kasičkami domácnosti obcházet až příští víkend.

Hlavním cílem koledníků je ale podle ředitele Charity Oldřicha Hajčmana přinést do jednotlivých domácností zprávu o narození Krista.

Největší dobrovolnickou akci v Česku založila v roce 2000 olomoucká arcidiecézní Charita na popud arcibiskupa Jana Graubnera.

„Chodil s tím, že by byl rád, kdybychom takovou to sbírku zkoušeli udělat, ale příliš se nám do toho nechtělo. Měli jsme obavy z toho, jak by sbírka mohla dopadnout,“ přiznává koordinátor sbírky Marek Navrátil.

„Nicméně olomoucký arcibiskup byl neoblomný a v roce 2000 řekl: ‚Charito, prostě se do toho musíte pustit.‘ My jsme se do toho s velkými obavami pustili a ty první výsledky byly omračující. Už ten první ročník sbírky pouze v olomoucké arcidiecézi vynesl 8 milionů korun.“

Poté se sbírka rozšířila po celé republice. Loňská Tříkrálová sbírka v celé republice vynesla rekordních 67,5 milionu korun. Peníze pomohly například lidem, které postihly povodně.

Sbírku odstartuje benefiční koncert v Brně

Zahájení už 11. ročníku sbírky v podvečer připomene přímý přenos benefičního koncertu z Městského divadla Brno ve vysílání České televize. Na rozdíl od dřívější lidové tradice nežádají koledníci o dary pro sebe, ale pro lidi v nouzi.

Myšlenka převzatá ze zahraniční se postupně stala největší akcí dobrovolné pomoci u nás. Potrvá do 14. ledna a peníze lze poskytnout nejen koledníkům se zapečetěnými kasičkami, ale i celoročně pomocí DMS, převodem či poukázkou.

11. ročník Tříkrálové sbírky začíná

Že je benefiční koncert už počtvrté v Brně, není náhoda. Účast dobrovolníků je zvláště silná právě na jižní Moravě se silnými náboženskými tradicemi. Jen v loňském roce tvořili koledníci z brněnské diecéze více než pětinu všech dobrovolníků v republice a podíl získaných příspěvků z celkové rekordní částky byl ještě vyšší.

Koncert je poděkováním koledníkům, ale rovněž propagací celé akce a představením projektů, pro které vybrané peníze slouží.

autoři: hol , rak , mta
Spustit audio