Začaly přípravy na rekonstrukci Barrandovského mostu v Praze

15. prosinec 2020 15:00

Významný dopravní uzel v hlavním městě čeká rozsáhlá čtyřletá rekonstrukce. Je rozdělená do několika etap. Přípravy už začaly. Provoz bude pracemi omezený od roku 2022.

Čtěte také

Reportér Radiožurnálu Adam Bejšovec zjistil, že dělníkům se během podzimu podařilo stihnout opravu základů a dvou pilířů na modřanské straně Barrandovského mostu, které stojí na souši. Městu se zatím daří plnit nastavený harmonogram.

Pracovat se začalo na konci září. Po zimní přestávce se pak dělníci vrátí na konci února. Především z pontonů na řece se postupně dostanou až na smíchovskou stranu Vltavy.

QR kódy: Stažení aplikace Zpravodaj Zelené vlny – iOS / Android

Přípravná část nezasahuje do provozu na Barrandovském mostě. Měla by trvat do konce listopadu 2021. Termín je poměrně dlouhý hlavně proto, že dva pilíře, které stojí ve vodě, se musí opravovat každý zvlášť, aby nebyl omezený provoz na řece. Práce jsou závislé taky na počasí.

"Všechno to pochopitelně bude záviset na klimatických podmínkách. Provádí se tady vysokotlaké tryskání a následně potom nanášení sanačních hmot, což je velice citlivé na provádění v určitých teplotách. Každopádně nepředpokládáme, že bychom skončili později než 30. listopadu 2021," vysvětluje Petr Tesař ze společnosti Eurovia, která práce provádí.

Tím by měl být Barrandovský most připravený na velkou opravu horní části.

Čtěte také

Dopravní komplikace od roku 2022

Rekonstrukce mostu má na začátku roku 2022 vstoupit do hlavní fáze. Ta by měla trvat čtyři roky. Celkové náklady jsou vyčíslené na zhruba půl miliardy korun.

Během prací na silnici bude v každém směru zabraný vždy jeden pruh. Jezdit se tak bude v režimu 3+3 pruhy.

Náměstek pro dopravu Adam Scheinherr z uskupení Praha sobě říká, že město připravuje opatření, která automobilovému provozu pomůžou.

"Na sjezdu a výjezdu z Modřanské proběhlo zkapacitnění té křižovatky. Proběhne zkapacitnění Strakonické. Taky navazující opravy Jižní spojky a Štěrboholské. Proběhla oprava mostu K Barrandovu, aby byl připraven na tu zátěž, co budou objízdné trasy. Podobně vlastně se to snažíme zkoordinovat pak s výstavbou Dvoreckého mostu," vysvětluje Scheinherr.

autoři: Adam Bejšovec , ZV
Spustit audio