Záchrana

23. leden 2013

Hana Roguljič

Za pár let… hořká zpráva o stavu společnosti a roli médií, tentokrát z 12. dubna 2029. V režii Michala Bureše účinkují Martin Knitl, Jan Fišar a Dušan Urban.

(Styl zpráv by se měl připomínat současný Radiožurnál. Dikce přesná, rychlá, tón střízlivý a věcný. Mezi jednotlivými hlasy je minimální prostor, zprávy musí odsýpat, proto jsou střiženy rychle. Nádech a možnost zastavení nabízejí jen jednotlivé projevy respondentů. V těch však zároveň slyšíme střih – jejich výpověď byla delší, pro účely zpráv se však sestříhala - zejména u postavy Vědce. Úvod tvoří znělka zpráv. Naopak konec je utnutý, bez závěrečné znělky či předělu – jako by se vysílání přerušilo.)

MODERÁTORKA: Je 12. dubna 2029 a přinášíme vám zprávy. K objevu teorie relativity by se dal přirovnat úspěch vědců Spojené univerzity světové. „Buňky mluví!“ tvrdí český zástupce v týmu, profesor doktor Lubor Žák.

VĚDEC: (Z jeho hlasu cítíme nadšení a zápal pro práci.) Dokázali jsme přečíst, co nám buňky říkají. Umíme jim rozumět. Před objevem to bylo stejné jako s dítětem, které brečí, a rodiče nevědí proč. Musí zkoušet nakrmit ho, přebalit, pochovat – než dítě uspokojí. Když začne mluvit, tohle odpadá, problém se řeší okamžitě.

MODERÁTOR: Ekonomická využitelnost objevu se odhaduje na biliony dolarů.

VĚDEC: Kdysi jsme si mysleli, že příčina vážných nemocí tkví v genech. Dnes víme, že hlavní potíž je v tom, že jsme neposlouchali své buňky, že jsme prostě a jednoduše nerozuměli tomu, co nám říkají.

MODERÁTOR: Objev kladně zhodnotil i prezident.

Prezidentům hlas je zvyklý mluvit k davům. Zněle a polopatě.

PREZIDENT: Je to především dobrá zpráva pro demokracii.

MODERÁTOR: Říká prezident a naráží tím na dvacet procent populace, která nyní žije na přístrojích v umělém spánku. Právě na ně se chce zaměřit během své příští kampaně, šesté v pořadí.


Osoby a obsazení
Moderátor: Martin Knitl
Vědec: Jan Fišar
Prezident: Dušan Urban

Autorka: Hana Roguljič
Režie: Michal Bureš
Dramaturgie: Kateřina Rathouská
Zvukový mistr: Hana Plecháčková Kovalová
Hudební spolupráce: Marek Hoblík
Produkce: Iveta Tomášková


>> Zpět na hlasování

autoři: Klára Novotná , Hana Roguljič
Spustit audio