Záchrana nosorožce bílého

18. prosinec 2009

Přemysl Rabas, bývalý ředitel chomutovského zooparku, se v současnosti věnuje především záchraně ohrožených druhů zvířat a spolupracuje s několika tuzemskými i zahraničními zoologickými zahradami. Svou pozornost teď upřel na plánovaný transport vzácných nosorožců bílých z královédvorské zoo do africké Keni.

0:00
/
0:00

Tento projekt má obrovskou celosvětovou podporu, podporují jej jak odborníci na nosorožce z IUCN, což je nejprestižnější ochranářská organizace, stejně tak WAZA, Mezinárodní asociace zoologických zahrad, podporuje ho i celá řada institucí, zahraničních zoologických zahrad , univerzit či expertů z Ruska, přes Polsko až po Británii, ale podpora přichází i ze zámoří.

V médiích se před časem objevily informace o tom, že přesun nosorožců ze Zoo Dvůr Králové by mohl pro ně být nebezpečný, že by transport nemuseli přežít.
Je pravda, že každý takový transport zvěře je určitým rizikem a musí ho provádět profesionálové. Pokud dojde v nejbližších týdnech k přesunu tohoto cenného stáda severních bílých nosorožců do Afriky, tak jej nebude provádět sama královédvorská zahrada, přestože její zaměstnanci patří mezi světovou špičku - vždyť málokdo přesunul tolik žiraf a antilop jako lidé z královédvorské zoo. Ale i přesto je k projektu přizván člověk, který léta pracoval v kráteru Ngoro Ngoro s nosorožci a poté se začal specializovat na transporty nosorožců po světě a přestěhoval jich několik set. On byl i u transportu černých nosorožců do Tanzánie, který proběhl letos v první polovině roku, a měl by dohlížet i na přesun bílých nosorožců v Keni.

Vy jste zmínil i černé nosorožce, jak těm se věnujete?
Z mé strany se jednalo spíše o spolupráci na propagaci toho projektu, kdy jsem se podílel na získávání prostředků a přípravě dokumentárního filmu o projektu návratu černých nosorožců do Tanzánie, který se v tuto chvíli dokončuje. Černí nosorožci v Tanzánii žijí v národním parku Mkomazi a stará se tam o ně a šéfem a garantem toho projektu je Tony Fitzjohn, což je bývalý spolupracovník George Adamsona, světoznámé osobnosti v oblasti zoologie a záchrany ohrožených druhů zvířat.

Nosorožec bílý severní

Jsou černí nosorožci také tak ohrožení jako bílí?
Je potřeba říct, že u černých nosorožců existuje několik poddruhů, z nichž některé jsou vzácnější, některé míň vzácné. Bílé nosorožce dělíme na dva poddruhy, severní forma je v tuto chvíli asi vůbec nejvzácnějším nosorožcem, na světě je už jenom několik posledních jedinců. V případě černých nosorožců se to dá u některých počítat u některých poddruhů na desítky jedinců, ale i tam lze hovořit o druhu, který je na pokraji vyhubení.

Spustit audio