Zahájení Týdne modliteb za jednotu křesťanů, příjezd křesťanských uprchlíků i Iráku a papež v synagoze

16. leden 2016

Ekumenická slavnost k zahájení Týdne modliteb za jednotu křesťanů se uskuteční v pondělí (18. ledna) od 18 hodin v kostele sv. Vojtěcha v pražských Dejvicích. Slavnost proběhne za účasti nejvyšších představitelů křesťanských církví. Předsedat jí bude kardinál Dominik Duka jakožto zástupce České biskupské konference. Kazatelem bude Petr Procházka z Ekumenické rady církví.

Do Česka přesídlí 153 křesťanských uprchlíků z Iráku

První skupina 27 křesťanských uprchlíků z Iráku by měla přiletět do Prahy v neděli 24. ledna. Ještě týž den se přesunou do rekreačního zařízení Okrouhlík u Jihlavy, kde budou několik týdnů společně bydlet a začnou se intenzivně učit češtinu a seznamovat s českými reáliemi. Ve čtvrtek to oznámil Jan Talafant, ředitel Nadačního fondu Generace 21, který projekt přesídlení uprchlíků organizuje.

Přijetí uprchlíků schválila v polovině loňského prosince vláda. Azyl, o který požádají hned po příletu, by jim měl být vydán relativně rychle. Už před odletem do Česka totiž prošli bezpečnostními prověrkami tajných služeb a pohovory s českými státními orgány.

Jihlavská skupina je složena ze šesti rodin. Celkem by do Česka mělo přesídlit 37 křesťanských rodin, což představuje 153 lidí.

Papež František se zítra vydá do římské synagogy

Hlava katolické církve se zítra vydá do římské synagogy. Papežova návštěva v ní je sama o sobě poselstvím, které je pro Františka velmi důležité, totiž že nelze být zároveň křesťanem a antisemitou – uvedl v této souvislosti pro Vatikánský rozhlas kardinál Kurt Koch, předseda Komise pro náboženské vztahy s židovstvím. To poselství je důležité zejména dnes, kdy se v Evropě objevují nové vlny antisemitismu, poznamenal.

Spustit audio