Zdravotní prohlídky starších řidičů

19. říjen 2007

Není debat o tom, že mezi nejrizikovější skupinu řidičů patří ti, kteří právě udělali zkoušky a vydali se na silnice. Nasbírat dostatek zkušeností, ukáznit se a naučit se určité pokoře chce zkrátka čas. Jenže, na druhém konci řidičského spektra stojí starší řidiči. Kdo by neznal úsloví o klouboucích a křapkách za volantem. Navíc, tito řidiči často "pilotují" auta, která už pomalu na našich silnicích nemají co dělat. A právě proto na ně zákon pamatuje zdravotními prohlídkami.

To si takhle jeden, nebo víc, úředníků ve městě Slaný, i když to není podstatné, řeklo, že se bojí starších řidičů a rozhodne se je honit k doktorovi rok co rok.

"Úředník, tedy správní úřad, nemůže měnit zákon, protože v paragrafu 87 odst. 4 zákona o silničním provozu je řečeno, že když lékařská prohlídka ukáže nějaké vážnější zdravotní potíže, kvůli kterým by starší řidič měl chodit k lékaři častěji, tak je to jedině lékař, kdo mu to může nařídit," konstatuje dopravní právník Zdeněk Svátek.

Možná má někdo z úředníků nebo jejich příbuzných lékařskou praxi.

"Porušil zákon, protože kratší lhůty může stanovit pouze lékař na základě předchozí zdravotní prohlídky, při které se zjistilo, že starší řidič má takové zdravotní potíže, že je nutné, aby na kontrolu chodil častěji."

Takže pro všechny starší řidiče-amatéry i nadále platí, že jsou povinni mít zdravotní prohlídku v 60, 65, 68 letech a dále každé 2 roky. Zkrátit tuto lhůtu může jen lékař. Prohlídka je možná nejdříve půl roku před dosažením daného věku a nejpozději v den jeho dovršení. Jinak se to nevyplatí.

"Je to pokuta od 5000 do 10 000 korun a zákaz činnosti od 6 měsíců do jednoho roku. Já osobně jsem absolvoval zdravotní prohlídku před dvěma lety, přesně 29.10.2005. Dnes je 19.10.2007 a druhou prohlídku jsem zatím neabsolvoval. Pokud bych zítra řídil auto a zastavila by mě hlídka policie, která dodržuje přestupkový zákon, hrozila by mi právě výše zmíněná pokuta."

autor: pgj
Spustit audio