Zdravotníci, technici a kynologové. Čeští záchranáři vyrazili na pomoc Turecku

Čeští záchranáři vyrazili na pomoc do zemětřesením zasaženého Turecka. Jaké je složení tzv. USAR týmu a jak jejich práce probíhá? „Kynologové vyhledávají, hasiči vyprošťují, lékař se zdravotníky ošetřují,“ popisuje situaci zástupce vedoucího týmu Petr Vodička. Humanitární organizace Člověk v tísni, Charita České republiky a ADRA shromažďují materiál i finanční pomoc. 

„Do speciálního letu nasedl USAR tým včetně kynologů nebo lékaře,“ hlásila večer z pražského letiště naše reportérka Kristýna Vašíčková. Speciální těžký USAR tým složený z pražské a moravskoslezské jednotky nakonec do Turecka dorazil před půlnocí, zhruba 20 hodin po prvním otřesu. V případě takové katastrofy je podle náměstka generálního ředitele hasičského sboru Petra Ošlejška potřeba jednat co nejrychleji.

„Jak můžete vidět ze záběrů, skutečně hrajeme o čas a je potřeba týmy nasadit co nejrychleji. Mandát jednotky je na 10 dnů a bude to záviset, jak dlouho nás tam turecká strana bude potřebovat,“ uvádí Olejšek. Členy těžkého USAR týmu jsou i zdravotníci, technici a kynologové.

Soběstační záchranáři

Co konkrétně budou čeští záchranáři v Turecku dělat? „Měli bychom zajišťovat čtyřiadvacetihodinovou službu. Střídáme jednotlivé týmy zhruba po šesti, maximálně po osmi hodinách. Kynologové vyhledávají, hasiči vyprošťují, lékař se zdravotníky ošetřují. Kynologové zároveň dělají závěrečný průzkum, jestli tam opravdu ještě někdo v objektu nezůstal,“ popisuje zástupce vedoucího týmu Petr Vodička.

Čtěte také

S sebou si hasiči odvezli taky 26 tun materiálu, kromě techniky i základní potřeby pro hasiče. „Jsme soběstační po dobu pěti až sedmi dnů – máme vyhřívané nafukovací stany, svoje jídlo, svoji vodu. Tak, abychom co nejméně zatížili už tak poškozenou infrastrukturu země,“ dodává Vodička.

Česká ambasáda v Turecku nemá žádné zprávy o tom, že by mezi oběťmi nebo zraněnými byli Češi. Velké tuzemské cestovní kanceláře potvrdily, že nemají v zasažených oblastech klienty. Pracovně tam ale bylo šest Čechů.

„Jsou v pořádku, snažíme se ovšem usnadnit jejich vycestování z provincie, která je jednou z nejpostiženějších, takže teď řešíme detaily okolo dopravy a nejbližšího místa, z kterého bude možné odletět zpátky do České republiky,“ uvádí český velvyslanec v Turecku Pavel Vacek.

Pomoc české vlády

Kromě vyslání speciálního týmu chce česká vláda pomáhat i dál. Konkrétní plán nastínil ministr vnitra Vít Rakušan z hnutí STAN. „Na jednání vlády, která bude ve středu, se budeme bavit i o možné finanční pomoci, kterou by vláda České republiky mohla poskytnout. Samozřejmě se budeme bavit i o jiném způsobu humanitární pomoci, která by třeba mohla mířit do Sýrie.“

Informací o situaci v postižené Sýrii je velmi málo. „Tam v podstatě neexistuje nějaká centrální vláda – východní část je pod kontrolou kurdské samosprávy, západní část pod kontrolou pro-tureckých nebo proti-damašských ozbrojených milic, a ty dvě části nejsou propojeny. Takže to situaci dále zesložiťuje,“ vysvětluje ředitel společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek.

Čtěte také

Podle Šimona Pánka je klíčové, aby lidé v zasažených oblastech měli zajištěné základní životní potřeby a případně taky stany, protože v noci mrzne. „Určitě by bylo potřeba navýšit kapacitu nemocnic, protože tam bude značné množství raněných. Předpokládám, že to v Turecku zvládnou, v severní Sýrii jsou zdravotní kapacity i tak velmi malé.“

Člověk v tísni, Charita České republiky nebo humanitární organizace ADRA už spustily dobročinné sbírky. Podrobnosti najdou dárci na webech jednotlivých organizací.

„V první fázi pomůžeme s distribucí okamžité pomoci pro lidi, kteří při zemětřesení přišli o své domovy. Bude se jednat o potraviny, vodu, teplé přikrývky, spacáky, zimní oblečení a také základní hygienické potřeby,“ vyjmenovala mluvčí organizace ADRA Ema Klementová.

Spustit audio

Související