Je libo seškrtit motorku? Žádný problém

8. srpen 2012 13:00

Zní to možná paradoxně, ale stále více motorkářů si nechává snižovat výkon svých motorek. Jsou to hlavně mladí motorkáři, kteří mají silnou motorku, na kterou nemohou mít řidičský průkaz. Motorka je zkrátka na jejich věk moc silná. Z motorky o objemu 600 ccm tak lehkou úpravou v servisu udělají výkonově 250, na úřadě přepíší údaje v technickém průkazu a můžou vyjet.

Od roku 2013 bude možné sedlat nejsilnější stroje bez předchozích zkušeností až od 24 let. To neznamená, že si silnou motorku nemůže pořídit 18letý mladík. Musí však oficiální cestou snížit výkon motoru na 25 kilowattů. Podle Martina Strnada z motocentra Vrbovka je to možné.

„Seškrtit se dá skoro jakákoliv motorka,“ potvrzuje. „Kit na to však musí nabízet přímo výrobce nebo firma, která se jimi zabývá.“

Úprava vyjde na dva až 20 tisíc korun. Zásah do motorky to není velký, motorka jím nijak netrpí. Zato trpí řidič. Motorka po úpravě moc nejede.

„Člověk to pocítí hlavně v akceleraci. To, že se motorka seškrtí na 25 kilowattů, neznamená, že má omezenou rychlost třeba do 120 kilometrů, ale omezuje to hlavně akceleraci výkonu,“ říká Martin Strnad.

Původní výkon se dá motocyklu snadno vrátit. Podle Martina Strnada stačí chvilka v garáži. „Je to otázka pár vteřin, maximálně do hodinky je vše hotové,“ potvrzuje.

Situace nahrává podvodníkům, klidní však být nemohou

Snadné odstranění škrticí sady nahrává zneužití. Stává se, že 18letý mladík má sice podle technického průkazu motorku se sníženým výkonem, ale ve skutečnosti řídí daleko silnější stroj. Policisté navíc při kontrole nepoznají, že je motorka silnější, než má v technickém průkazu napsáno.

„Když policista vidí, že motorka zrychluje neuvěřitelně, možná může něco tušit,“ soudí Martin Strnad. „Policisté jsou schopni motorku zastavit, odvézt ji stranou a zjistit, jaký má výkon. Například v Německu si policisté přímo s sebou vozí motorovou brzdu. V Česku, co vím, nic takového není.“

Klidný však být nepoctivý motorkář nemůže. Když se na to přijde – třeba při nehodě – následuje velmi vysoká pokuta a zákaz řízení. Pojišťovna přitom nezaplatí ani korunu.

autor: bob
Spustit audio