Stanice technické kontroly čekají od října změny

16. srpen 2018 12:35

Na podzim zřejmě vyřídíte technickou kontrolu auta i v autorizovaném servisu. Senát dnes schválil novelu zákona, která to umožní. Dosavadní stanice budou mít nově možnost kromě technických kontrol provádět i měření emisí.

Novela má řidičům přinést podle ministerstva dopravy několik výhod. Třeba to, že budou moct auto nechat rovnou v servisu, když na něm technici při kontrole objeví nějakou závadu. Autoservisy ale vůz zkontrolují jen v případě, že budou autorizované. Senátor Zdeněk Nyra z ODS k tomu řekl, že rozdělování licencí autoservisům nemusí být vždy spravedlivé.

„Když je ten počet naplněný, žádné další STK tu licenci dostat nemůže, i kdyby veškeré technické vybavení na nejlepší světové úrovni.“ Senátor František Bradáč pak řekl, že někteří provozovatelé STK mají z novely zákona obavy. „Mělo to určitou odezvu mezi stávajícími provozovateli stanic technické kontroly, které se obávají, že to přinese na trh zvýšený počet stanic technické kontroly.“

Čtěte také

Stát má taky získat větší pravomoci při kontrole, jak stanice měří emise. Může bez souhlasu majitele stanice technické kontroly pořizovat zvukové a obrazové záznamy. A Pokud zjistí pochybení, může Ministerstvo dopravy zastavit stanici činnost na jeden měsíc. V té době by s STK mělo zahájit správní řízení.

Novela také mění způsob, jakým mají řidiči uhýbat záchranným složkám. Řidiči by měli nově uhýbat z levého pruhu ke středovým svodidlům a z ostatních pruhů co nejvíc doprava. Česko tak pravidla sjednotí s okolními zeměmi. Novelu ještě musí podepsat prezident. Nová pravidla by mohla začít platit už od října.

autor: hbc
Spustit audio