Klimatizaci v autě je nutné pravidelně dezinfikovat

29. srpen 2018 12:34

Cítíte ve svém autě divný zápach? Možná za to můžou plísně a bakterie, které se skrývají uvnitř klimatizace. A to kvůli špatné údržbě chladicího systému. Ten je potřeba pravidelně čistit.

Stojíme tu u zeleného zařízení, které mi připomíná velké svářečky z dětství. „Přístroj umí to, že vysaje chladivo z toho systému, zváží ho a odloučí nečistoty. Celá procedura trvá tři čtvrtě hodiny. Půl hodiny z toho je vakuování, které slouží k odstranění vlhkosti ze systému, což je důležité. Pak se naplní zpátky to chladicí médium,“ říká specialista na klimatizace Petr Matoušek.

Podle technika Petra Matouška lidé servis klimatizace podceňují. O tom jsme se přesvědčili i v naší malé anketě. „Kontrolovat jí nechávám zhruba jednou za dva roky. Když to funguje, tak to neřeším,“ říká jeden z tázaných řidičů. „Má se to dělat. Já do servisu jezdím s klimatizací jednou za rok,“ uvádí další. „Prakticky vůbec nebo jednou za čas. Vím, že se to má, takže je to spíš moje nezodpovědnost,“ vysvětluje třetí řidič.

Čtěte také

Jenže v neudržované klimatizaci se časem začnou tvořit různé bakterie, které lidé dýchají. Jak popisuje lékařský mikrobiolog Filip Prusík z pražské vinohradské nemocnice.

„Zdrojem těch bakterií mohou být i spolucestující. Navíc ta klimatizace nasává vzduch z venku, který může být kontaminován, protože obsahuje prach. Problém jsou také sražená zvířata podél cest. Je jich víc, než byste si mysleli. Klimatizace pak samozřejmě nasaje i jejich chlupy.“

Tyto bakterie můžou způsobit různé vyrážky nebo třeba nevolnost a průjmy. Vyčištění klimatizace od bakterií, doplnění chladícího plynu a výměna kabinových filtrů, se pohybuje v servisech od pětistovky až po dva a půl tisíce. Záleží na typu auta a také na míře znečištění.

autor: hbc
Spustit audio