Řidiči si musí do konce roku vyměnit 250 tisíc řidičských průkazů

26. září 2018 11:29

Kdy jste naposledy kontrolovali platnost svého řidičského průkazu? Tak se na něj raději podívejte. Podle Ministerstva dopravy totiž propadne na konci letošního roku oprávnění k řízení auta čtvrt miliónu řidičů. Navíc 50 tisícům z nich skončí platnost dokonce už na konci října.

Na výměnu průkazu už sice moc času není, od července už nemusíme kvůli výměně řidičského průkazu jezdit do místa svého trvalého bydliště. Žádost můžeme podat v Česku na kterémkoliv úřadě s rozšířenou působností. Co budeme potřebovat, vysvětluje mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková: „Stačí přijít s platným průkazem totožnosti a donést současný řidičák. Výměna dokladu je zdarma a je možné o ni požádat už 3 měsíce před vypršením platnosti dokladu.“

Na úřad už také nemusíme nosit fotografie, úředníci každého vyfotí přímo na přepážce. Podle Ministerstva dopravy musí úřady vydat nové řidičské průkazy nejpozději do 20 dnů od podání žádosti a to zdarma. Pokud ale budeme potřebovat doklad rychleji, musíme si podle Rezkové na přepážce připlatit za expresní vydání.

Čtěte také

„V případě, že řidič zvolí expresní vydání v termínu do 5 dnů, pak ho vyjde výměna řidičského průkazu na 700 Kč.“

Pokud si nestihneme řidičský průkaz vyměnit včas a propadne nám, můžeme na úřadě požádat o výměnu i zpětně, ale pozor, s neplatným dokladem nesmíme řídit auto. Při kontrole nám od policie hrozí na místě až dvoutisícová pokuta.

Které úřady jsou v Česku nejvytíženější?

Podle údajů Ministerstva dopravy přijali úředníci nejvíc žádosti v Praze a v Brně. Vytížená jsou ale často i menší města, třeba Český Brod, jak potvrzuje tamní vedoucí odboru dopravy Jan Pohůnek. „My tady chytáme v podstatě všechno v okolí, co se týká Prahy, Lysé nad Labem, Kostelce. Pak tu máme ještě Kolín a Kutnou Horu. Z těchto lokalit se řidiči stahují sem.“

V Českém Brodě se můžeme k úředníkovi objednat přes internet na určitý čas. Takové služby ale nabízejí i jiné úřady, zejména ve velkých městech.

autor: hbc
Spustit audio