Velké množství uzavírek stresuje řidiče a může zvyšovat nehodovost

16. květen 2018 13:19

Řidiči se letos musí připravit na velký počet dopravních omezení po celém Česku. Ministerstvo dopravy letos na dálnicích a silnicích naplánovalo až tři stovky staveb. Nejvíc právě na jaře a v létě. Jenže velký počet omezení kritizují Radiožurnálem oslovení dopravní experti. Podle nich zvyšují riziko nehody a zbytečně stresují řidiče.

Podle expertů jsou řidiči z omezení na silnicích tak vystresovaní, protože vědí, že je to zdrží. Pokud tedy řidiči musí projíždět velkým počtem omezení třeba na delší trase, tak je to podle Romana Budského z Týmu silniční bezpečnosti zbytečně znervózňuje. „Ti řidiči potom dohánějí čas, riskují, u řady lidí to může vyvolat pocit agresivity, to znamená, že tohle pak může způsobit i o kilometry dál vážnou dopravní nehodu.“

Čtěte také

Třeba 10. května byla kvůli nehodě autobusu a dodávky, přímo v omezení, uzavřena dálnice D5 před Prahou na druhém kilometru. Budský si navíc myslí, že jsou uzavírky špatně plánované. Je jich moc na jednom místě, třeba v okolí Prahy, kde se opravuje pět dálnic najednou. Mezi nimi je třeba plzeňská dálnice D5 nebo D8 na Drážďany.

Mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl Radiožurnálu řekl, že se snaží koordinovat opravy co nejlépe. Někdy ale prý musí naplánovat v okolí jednoho místa víc oprav najednou. „Jsou situace, které je skutečně potřeba řešit teď hned, v této stavební sezoně. To není jen kvůli tomu, že bychom měli tolik rozbitých silnic a dálnic, ale je to i o tom, co bude následovat v těch dalších letech.“ A právě taková situace se týká oprav kolem Prahy.

Mezi opravy, které letos nejvíc zkomplikují dopravu je třeba uzavírka na silnici mezi Pohořelicemi a Mikulovem, kde silničáři opravují most a řidiči tam jezdí jen kyvadlově. V létě tudy přitom projíždí hodně lidí směrem do Chorvatska. Kolony a omezení potrápí všechny řidiče jedoucí do Prahy. Práce komplikují dopravu na D5, D8, nebo na hradecké dálnici D11 u Prahy, kde budou silničáři pracovat asi dva roky.

autor: hbc
Spustit audio