Jak se vaše zpráva dostane do Zelené vlny

1. únor 2019 12:00

Informace, které voláte do našeho dispečinku, jsou redaktorům dopravního zpravodajství k dispozici často ještě před tím, než telefonický hovor skončí. Urgentní varování na nebezpečnou situaci se tak může ve vysílání Radiožurnálu objevit v mimořádné Zelené vlně už během několika okamžiků poté, co zavěsíte. Co se děje v době, kdy mluvíte s dispečerem a bezprostředně poté?

Mluvíte s člověkem, nikoliv se záznamníkem

Volání do dispečinku Zelené vlny na bezplatnou linku 800 553 553 se v mnohém blíží telefonátu na tísňovou linku. Dispečer vede volajícího, ptá se na vše podstatné. A informace už během rozhovoru zadává do specializovaného redakčního systému.

Zelená vlna: Nonstop dispečink

Tento počítačový program umožňuje vytvořit zprávu o dopravní události – nehodě, překážce, koloně atd. – velmi rychle. Stačí několika kliknutími označit místo nebo úsek v mapě, upřesnit sérii parametrů výběrem z šablonových nabídek, dopsat za užití specifických zkratek případné podrobnosti a vzápětí odeslat. To se někdy stane ještě před poděkováním a rozloučením s volajícím.

Redaktoři Zelené vlny stále ve střehu

Výsledná zpráva o dopravní události obsahuje i zvukový záznam daného telefonátu a okamžitě se objevuje v kontinuálně aktualizovaném výpisu na monitoru v samostatném studiu Zelené vlny. Zde redaktoři 24 hodin denně sledují i další informační zdroje. Mají k dispozici mimo jiné náhledy dopravních kamer, výstupy z telematických systémů schopných zaznamenat vznik kolony a spočítat zdržení v daném úseku, a dále i zprávy z Národního dopravního informačního centra, které nepřetržitě zpracovává, ověřuje a aktualizuje informace od policistů, hasičů, záchranářů, správců komunikací a dalších institucí.

Zelená vlna Radiožurnálu: Studio

S využitím všech zmíněných zdrojů redaktoři Zelené vlny připravují pravidelné relace. A v případě urgentních zpráv – jakými jsou vozidla jedoucí v protisměru, ještě neoznačené "čerstvé" nehody a další nebezpečné překážky – se prostřednictvím komunikátoru neprodleně spojují s hlavním vysílacím studiem Radiožurnálu. Vyžádají si okamžité zařazení mimořádné relace. Jelikož svou práci vykonávají na pracovišti, které je současně malou redakcí i studiem, nemusejí nikam odbíhat. Před sebou mají vedle monitorů i malý mixážní pult, mikforon a další techniku. Počkají tedy několik okamžiků na úvodní znělku Zelné vlny a vzápětí vstoupí do vysílání – mohou mluvit, případně i přehrát část ze záznamu vašeho telefonátu na dispečink.

Spustit audio