Život vlků a jelenů zblízka. Šumavský park nabízí návštěvníkům nový zážitek

10. srpen 2015

Nová návštěvnická centra za desítky milionů korun se na Šumavě otevřou v nadcházejících týdnech, lidé se v nich mohou se zvířaty podrobně seznámit.

Správa Národního parku Šumava dokončuje dvě specializovaná návštěvnická centra. Budou simulovat život zvířat ve volné přírodě.

Zatímco ve Kvildě se zaměří na jeleny, v Srní zase na vlky. Tady se přímo v budově centra návštěvníci díky interaktivním tabulím a moderním výukovým prvkům dozvědí vše o životě vlka a ve venkovním výběhu ho pak mohou při troše štěstí i vidět. Centrum v Srní přijde na 75 milionů korun.

„Já myslím, že ten vlk si to zaslouží, protože středověk k němu byl strašně nemilostivý a stal se takovým nějakým symbolem zla. My víme, že to tak není, protože to je strašně inteligentní zvíře a má své místo v dnešní přírodě. To, co se tady o vlcích povídá ve střední Evropě, hlavně u nás v Čechách, kde nejsou nebo donedávna nebyli, tak to jsou zkreslené informace," vysvětlil vedoucí centra Jiří Kec.

Návštěvnické centrum pro pozorování vlka zaujme už svojí hlavní budovou, která je kombinací moderní architektury s prvky klasické šumavské chalupy a právě tam začíná vycházkový okruh směrem k výběhu vlků.

„Začali jsme s chovným párem. Vlčice je z Německa, vlk je z plzeňské zoo. 11. února jsme dali pár dohromady a měli jsme štěstí, takže 25. května byla vlčátka. Jsou to první vlčata narozená na Šumavě zhruba po 200 letech," uvedl Jiří Kec.

Šance spatřit vlka nebude stoprocentní, záležet bude i na štěstí

Nad výběhem vede asi tři sta metrů dlouhá dřevěná lávka, ze které mohou návštěvníci centra vlky pozorovat. Na zhruba tříhektarovém prostoru výběhu zatím žije dospělý pár a čtyři mláďata. Počet vlků ale nemusí být konečný.

Šumavské návštěvnické centrum v Srní

„Zatím máme povolení na 10 jedinců vlka a časem můžeme rozšířit, ale určitě to nebude na to, abychom zatížili natolik to území, aby to přestalo plnit tu svoji funkci," řekl Jiří Kec.

Vlčí výběh je koncipován tak, aby přesně odpovídal přirozeným šumavským podmínkám, ve kterých dříve vlci běžně žili. Není proto jisté, jestli návštěvníci zrovna v danou chvíli vlky opravdu uvidí, v prostoru je totiž mnoho skrýší, kam se zvířata mohou schovat. Bude tedy hodně záležet na štěstí a také na tom, jak se budou lidé na lávce chovat.

Čtěte také

„Tím kořením toho je, že to není zoologická, ale opravdu tady představujeme vlka v místech, kde třeba opravdu dříve se vyskytoval a možná dnes se vyskytuje znovu," upřesnil mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Návštěvnické centrum věnované vlkům otevře koncem září. Vstup do něj bude zdarma. Další informace o nových návštěvnických centrech najdete zde.

Šumavské návštěvnické centrum v Srní
autoři: Směna ČRo Plzeň , en
Spustit audio