Zloděje odradí i páka na volant

29. květen 2009

Jste majitelem Audi, Volkswagenu nebo BMW? Pak máte největší šanci, že si právě vaše auto vyberou zloději. Ano, tyto tři značky patří v přepočtu na počet aut mezi poberty k nejžádanějším. Ukradeno je sice nejvíce škodovek, ale také jich po našich silnicích jezdí zdaleka nejvíce. Po přepočítání se domácí značka řadí na šestou příčku. A takový Mercedes je třeba desátý za Opelem. Majitelům Nissanů, Renaultů, Volv nebo Citroënů zase hrozí poloviční riziko ukradení jejich miláčka než u Audi. Svoji roli tady hraje ale i míra zabezpečení auta.

Má-li zloděj na výběr ze dvou prakticky stejných aut, pak si vždy logicky vybere to méně zabezpečené. Amatéra může odradit i obyčejná páka na volant. Pokud jde o mechanické zabezpečení, tak v poměru cena a ochrana je jednoznačný favorit.

"Zamykání řadící páky je z hlediska statistiky pojišťoven jedno z nejlepších mechanických zabezpečení vozidla proti krádeži. Tato věc se pochopitelně také dá překonat, ale pro zloděje je to dle mého názoru jedna z nejobtížnějších překážek," říká soudní znalec Zbyněk Hozák.

Další mechanickou ochranou je označení skel, například vypískováním VIN kódu.

"Takováto věc je velice účinná, protože pokud zloděj uvidí, že auto má na sklech vypískované znaky, tak ho to odradí. Při běžné policejní kontrole strážníky zajímá, zda máte kartu k vypískování skel."

Proti vniknutí do auta samotného pak lze doporučit ochranné fólie na skla nebo zaslepení zámků. Na nejnižším stupni elektronického zabezpečení pak stojí obyčejný alarm, ale upřímně, houkající auto dnes spíše obtěžuje než aby profesionálního zloděje odradilo. Jiná věc je imobilizér.

"Imobilizér zabraňuje odcizení vozidla elektronickou cestou. Funguje tak, že některý z obvodů je rozpojen a teprve po vložení kódu prostřednictvím karty nebo čipu je obvod spojen a my můžeme nastartovat a odjet."

Nemáme-li imobilizér od samotného výrobce auta, měli bychom jeho montáž svěřit odborné firmě. Jedná se totiž o zásadní zásah do elektroinstalace vozu.

"Rozhodně bych všem motoristům doporučoval, aby montáž imobilizéru svěřili odborníkům a nedělali si to v menších servisech nebo už vůbec ne doma."

Neodborný zásah by nám mohl připravit nejednu bezesnou noc. Mezi nejdražší a nejlepší zabezpečení pak patří vyhledávací systémy, kdy je naše auto hlídáno bezpečnostní službou.

"Ze statistik pojišťoven vyplývá, že pokud dojde k odcizení vozidla vybaveného vyhledávacím systémem, tak ve velmi brzké době bývá vypátrána a navráceno původnímu majiteli."

I tento systém se ale dá překonat. Každý kriminalista vám totiž potvrdí, že rozhodne-li se zloděj ukrást právě vaše auto, pak nemáte šanci mu v tom zabránit. Jsou známy případy, kdy si zloděj pod rouškou noci došel pro klíčky a doklady od auta až k okradenému domů. Profesionálové dokonce disponují přístroji, kterými si přečtou kód pro odemknutí auta. Ten se sice zpravidla pokaždé mění, ale při zamykání je vyslán do klíčku pro následné otevření. A to je ta chvíle. Jediná šance je tedy riziko ukradení co nejvíce snížit.

autor: pek
Spustit audio