Zoo Liberec má i druhého orlosupa

14. únor 2014

Zoo Liberec se podařilo odlíhnout i druhé mládě vzácného orlosupa bradatého (v letošních evropských chovech číslo 3). Mládě se vyklubalo v úterý 11. února, od středy je rozkrmováno ošetřovateli, aby pravděpodobně v pondělí 17. února mohlo být transportováno do chovné stanice Haringsee u Vídně pod náhradní rodiče.

V řeči čísel: nynější váha mláděte je kolem 160 g, transportní pak musí dosáhnout zhruba 200 g. Liberecký orlosupí pár totiž od začátku tohoto týdne odchovává své první mládě, takže druhé již do hnízda podložit nelze kvůli riziku kainismu – silnější mládě by slabší usmrtilo.

Koordinátor dosud nerozhodl o dalším osudu našich mláďat, dá se ale předpokládat, že stejně jako v minulosti by měla být zhruba koncem května vypuštěna do volné přírody v některé z vybraných oblastí – pravděpodobně italských nebo francouzských Alp.

Krmení mláděte orlosupa bradatého

Souběžný odchov dvou mláďat se Zoo Liberec naposledy povedl v roce 2006, dohromady jsme už odchovali 14 mláďat. Stejně jako v prvním případě se mládě vylíhlo v rámci umělého odchovu, tedy v inkubátoru, rozkrmováno je směsí trhaných myších či potkaních holátek a fyziologického roztoku, který slouží jako sliny a pití. Lidská péče po dobu prvních dní nenahrazuje zvířecí, nátisk ke správnému druhu si mládě vštípí teprve od skutečných orlosupích rodičů.

Orlosup bradatý je zapojen do Evropského záchovného programu (EEP), a požívá tedy nejvyššího stupně ochrany. Globální populace, především euroasijská, dosahuje podle odhadů 2000 až 10000 jedinců, což odpovídá zhruba 1300 až 6700 dospělým kusům. V Evropě naproti tomu vědci odhadují jen asi 300 až 700 hnízdících párů a maximálně 2100 jedinců. Mezi největší hrozby ve volné přírodě patří tzv. nepřímé otravy (tj. požití otrávených návnad na šelmy), úbytek přirozeného prostředí, častý výskyt rušivých podnětů při hnízdění, úbytek potravy, ale například i kolize s elektrickým vedením či rameny větrných elektráren.

autor: ZOO Liberec
Spustit audio