Zoo Praha věnuje tři pelikány britské královně

28. listopad 2012

Trojice mláďat pelikána bílého, která se v pražské zoo vylíhla letos na jaře, už brzy odcestuje do Londýna. Stanou se dárkem pro královnu Alžbětu II.

„Spolupráce s královským palácem je pro nás samozřejmě velkou ctí, a to tím spíše, že už má svou tradici,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Od poloviny devadesátých let těšilo britskou královnu i miliony turistů, kteří Londýn navštívili, už šest pražských pelikánů.“

Dvě samičky a jeden samec, kteří putují do londýnského St. James´s Parku, se vylíhli v dubnu a červenci v Zoo Praha. Jsou to sourozenci, jejich rodiče, samice Oranžová a samec Zelenej, se vylíhli v roce 1991 v Praze a byli druhým a třetím mládětem, která se zde historicky podařilo odchovat.

Pelikán bílý patří mezi veslonohé. Jeho nohy jsou uzpůsobené pro plavání a mají skutečně tvar připomínající veslo. Snad každý si pelikána pamatuje podle jeho zvláštního zobáku – obrovitý kožovitý vak pod dolní čelistí slouží jako podběrák. Jakmile pelikán rybu polapí, okamžitě vylije všechnu vodu a rybu rychle polyká – s nákladem až 12 litrů vody, které se do vody vejdou, by nedovedl vzlétnout. Hrozilo by také protržení vaku. Ve velkém horku pelikán vak vyvěsí a třepe jím, případně jej namáčí, takže funguje jako orgán k regulaci teploty. V době námluv je pelikán bílý světle růžový.

Mladý samec pelikána bílého. Světlou barvu získá až v dospělosti

V Zoo Praha se již podařilo odchovat přes 120 mláďat, chováme také pelikány kadeřavé a skvrnozobé.

autor: Zoo Praha
Spustit audio