Začne se mi točit hlava a třesou se mi nohy. Zpěvačka Nela Třetinová žije od 11 let s cukrovkou

29. květen 2022

Nela studuje muzikálový zpěv na konzervatoři. Od jedenácti bojuje s cukrovkou. Jak se jí s tímto závažným onemocněním žije? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Baví ji zpěv, tanec a herectví, studuje konzervatoř a jejím snem je hrát velké role v muzikálech. Nela Třetinová přišla do Klubu Rádia junior vyprávět nejen o zpívání, ale také o životě se zákeřnou nemocí.

Nemoc jí změnila život

V jedenácti letech Nela zjistila, že má cukrovku. „Byl to takový šok jako asi pro všechny diabetiky,“ vzpomíná. Hodně jí pomohli její kamarádi. „Chodili mě navštěvovat i do nemocnice,“ říká vděčně.

Na začátku se musela vyrovnat se spoustou nových nepříjemných věcí. „Já jsem neměla jako dítě ráda moc jehly a injekce a stalo se to pro vlastně každodenní věci. Samozřejmě jsou lehčí dny a někdy se zase těší,“ připouští.

Musela se naučit vypozorovat, kdy se u ní objevují příznaky špatné hladiny cukru. „Já to poznám tím, že se mi třeba začne točit hlava a třesou se mi nohy a začnu se celá klepat. To je nízký cukr. Pak je vysoký cukr. A co se začnu třeba strašně moc potit nebo začnou pít hodně vodu.“ 

Co všechno se musí diabetik naučit zvládat? Jaká omezení s sebou cukrovka nese? Do které země by se Nela ráda podívala? I to se dozvíte, když si poslechnete podcast.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autor: kpe
Spustit audio