Americká policie stále nezná motiv útoku na vyšší odborné škole ve státě Oregon

Americká policie dál hledá motivy střelce, který ve vyšší odborné škole v Oregonu zabil 9 lidí. Tři zranění jsou stále v kritickém stavu, zbylí čtyři by podle lékařů měli přežít. Šestadvacetiletý střelec Chris Harper Mercer pak sám při policejním zásahu zemřel. Další masová vražda ve škole ve Spojených státech znovu rozbouřila debatu o omezení práv na držení zbraní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie pročesává okolí zločinu i přilehlá parkoviště

Policie pročesává okolí zločinu i přilehlá parkoviště | Zdroj: Reuters

Dvacetitisícové městečko Roseburg čin mladého střelce naprosto šokoval. Prakticky každý znal někoho z obětí nebo zraněných nebo těch, kdo byli ve škole. Studenti a obyvatelé se dnes v ulicích města sešli k modlitbě. Za oběti střelce zapalovali svíčky.

Pachatel vnikl do budovy vědeckého oddělení a střílel ve dvou třídách. Všechno se odehrálo velmi rychle, podle televize CNN měl muž nejméně čtyři zbraně. Na místě se našly tři pistole a jedna puška.

Sedm lidí zemřelo na místě, dva během přesunu do nemocnice. Dalších sedm lidí je stále v péči lékařů.

„Všechno jsme nechali na místě, můj batoh, peněženku, klíče od auta, všechno tam zůstalo a my utíkali pryč. Když jsme vybíhali z budovy, studenti běželi na všechny strany, byl tam obrovský chaos,” popsala situaci tamní studentka Hannah.

„Lidi tam křičeli, volali na nás, ať utečeme oknem. Ale nevěděla jsem, kde je střelec a nechtěla jsem být terč, tak jsem se schovala pod stůl a modlila se,“ popsala další ze studentek Melody Boquaová.

Uveď svoji víru, vyzýval prý vrah

Jiná svědkyně místním médiím řekla, že útočník pokaždé vyzval svou oběť, aby se postavila a sdělila své náboženství. Útočník přitom o sobě na internetové seznamce psal, že není věřící. Policie ale zatím neoznačila jeho čin ani za teroristický ani za nábožensky motivovaný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Po střelbě v Oregonu vyzval prezident Barack Obama ke zpřísnění pravidel pro prodej a držení zbraní

Vyšetřovatelé ale tvrdí, že atentátník zřejmě před svým útokem varoval na sociální síti. Chris Harper Mercer byl student, který žil nedaleko školy se svou matkou. Podle profilů na sociálních médiích sympatizoval s Irskou republikánskou armádou, a fotil se se zbraněmi.

Do Oregonu se přestěhoval před čtyřmi lety. Jeho známí ho popisují jako tichého a slušného mladíka, který velmi často nosil nosil takzvané maskáčové oblečení. Byl prý spíš samotář, který trávil hodně času u počítače. V době útoku měl na sobě neprůstřelnou vestu.

Modlitby nestačí, řekl Obama v reakci na střelbu v Oregonu. Opět volá po úpravě zákona o držení zbraní

Číst článek

Střelec zřejmě nebyl studentem školy, na kterou zaútočil, a nebyl ani členem personálu. Americkým médiím se podařilo zkontaktovat jeho otce. Ten však odmítl podrobnější vyjádření, pouze řekl, že úzce spolupracuje s policií i FBI a celá jeho rodina je v šoku.

Viditelně frustrovaný prezident Barack Obama několik hodin po zločinu znovu vyzval ke zpřísnění zákonů regulujících držení zbraní. Spojené státy jsou podle něj jedinou rozvinutou zemí světa, kde k podobným útokům dochází s železnou pravidelností.

„Když Američané zemřou po neštěstí v dolech nebo při přírodních neštěstích nebo na silnicích, snažíme se zvýšit bezpečnost. V případě násilného použití zbraní to neplatí, protože naše ústava neumožňuje rozumnou regulaci zbraní,“ prohlásil Obama.

Z blokace jakýchkoli změn pak americký prezident obvinil Asociaci držitelů zbraní. Obama proto vyzval odpovědné vlastníky zbraní, aby zvážili, jestli tato asociace skutečně zastupuje jejich zájmy.

Masové útoky střelnými zbraněmi v USA | Foto: ČTK

Mladík vtrhl na školu v Oregonu a postřílel 9 lidí, sám zemřel při přestřelce s policií

Číst článek

Policie vyšetřuje okolnosti masakru ve školním kampusu v Rosegurgu | Foto: Reuters

ČRo, mkp, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme