FBI zveřejnila přepis telefonátů střelce z Orlanda. Vynechala ale zmínky o IS

Američtí vyšetřovatelé zveřejnili část přepisů telefonátů útočníka z Orlanda. Podle nich měl Omar Mateen několikrát volat na tísňovou linku a přihlásit se k takzvanému Islámskému státu. FBI ale ze zveřejněných přepisů jakoukoli zmínku o radikálním hnutí vymazala. Policie trvá na tom, že se Mateen zradikalizoval ve Spojených státech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tryzna v novozélandském Wellingtonu za oběti střelby v gay klubu ve floridském Orlandu

Tryzna v novozélandském Wellingtonu za oběti střelby v gay klubu ve floridském Orlandu | Foto: flickr.com, CC BY 2.0, US Embassy

„Nemáme žádné důkazy o tom, že by ho řídila zahraniční teroristická organizace. Zradikalizoval se ve Spojených státech,“ tvrdí vyšetřovatel FBI Ronald Hopper.

Mateen se v rozhovorech s policií označil za islámského vojáka a také vyzval k zastavení amerických náletů v Sýrii a v Iráku. Dále tvrdil, že má u sebe vestu s výbušninami podobnou té, jakou použili útočníci ve Francii.

„Útočník do telefonu řekl, že u sebe má výbušninu, ale žádnou jsme nenašli. Vyšetřování nadále pokračuje. Zjišťujeme motivy útočníka a stejně tak pátráme, jestli ho někdo nepodporoval,“ dodal Hopper.

Omar Mateen volal na tísňovou linku 911 několikrát, poprvé asi půl hodiny po zahájení útoku na orlandský gay klub. Telefonát trval asi 50 vteřin a zahájil ho slovy „ve jménu Boha milosrdného“. Uvedl také, že je v Orlandu a že střílel.

Kromě angličtiny používal i arabštinu. FBI zveřejnila jen část přepisů a uvedla, že nahrávky nebude publikovat z úcty k obětem a jejich rodinám. Všechny zmínky o takzvaném Islámském státu vyšetřovatelé z přepisů odstranili. Už dříve ale uvedli, že se k této teroristické organizaci hlásil.

Nejdelší hovor s telefonními vyjednavači trval 16 minut. Omar Mateen následně zemřel v přestřelce s policejní zásahovou jednotkou, která do klubu vtrhla.

Podle svědků Mateen rukojmím vyhrožoval, že je opásá výbušninami a vyhodí do povětří bombu ukrytou v autě u klubu. Devětadvacetiletý útočník v klubu zabil 49 lidí a 53 jich zranil. V nemocnicích stále zůstává 18 lidí, čtyři z nich jsou v kritickém stavu.

Štěpán Sedláček, Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme