Nebezpečí vysokého tlaku připomíná dnešní Světový den hypertenze

Na následky vysokého krevního tlaku zemře na celém světě sedm milionů lidí ročně, zní varování dnešního Světového dne hypertenze. U nás má vysoký krevní tlak každý třetí dospělý, častěji muži než ženy. Hypertenze je proto v České republice velkým zdravotním problémem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Měření tlaku

Měření tlaku | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

Profesor Jiří Widimský, předseda České společnosti pro hypertenzi, varuje: "Vysoký krevní tlak neboli arteriální hypertenze je u nás nejčastějším onemocněním kardiovaskulárního systému. Odhaduje se, že v České republice trpí vysokým krevním tlakem kolem dvou milionů osob, což je vysoké číslo."

Podle profesorky Renaty Cífkové z pražského IKEMu má vysoký tlak asi polovina mužů ve středním věku: "U starší populace nad šedesát let je to víc než šedesát procent. U žen je to lepší, zhruba 37 procent. Obecně lze bohužel konstatovat, že patříme k zemím s častým výskytem vysokého krevního tlaku."

Ke vzniku hypertenze přispívá i nadměrné solení. Češi konzumují v průměru dvakrát tolik soli, než doporučuje Světová zdravotnická organizace. 80 procent příjmu soli přitom pochází z průmyslově vyráběných potravin. Profesorka Renata Cífková požaduje: "Zásadně důležitá jsou legislativní opatření, které nařídí, aby obsah soli v potravinách, které kupujeme, byl výrazně nižší."

11 zemí Evropské unie už podobný závazek přijalo - Česko mezi nimi ještě není. Lékaři nám proto zatím doporučují solit méně a jíst víc ovoce a zeleniny - draslík v nich obsažený totiž omezuje negativní dopady nadměrného příjmu soli.

Výsledkem vysokého tlaku tedy mohou být onemocnění srdce, mozku a ledvin. Profesor Jiří Widimský vysvětluje: "Neléčený vysoký krevní tlak - a bohužel jsme toho v praxi často svědky - vede k závažným komplikacím, jako jsou infarkty myokardu, cévní mozkové příhody, selhání ledvin a obecně urychlení aterosklerotického procesu vůbec."

Profesor Jiří Widimský ještě radí: "Vysoký krevní tlak je definovaný jako hodnota 140 na 90 milimetrů sloupce rtuti a vyšší při nejméně dvou návštěvách u lékaře. Takže každý z nás si snadno může nejméně jedenkrát do roka tlak zkontrolovat. Kromě toho jsou k dispozici domácí měřiče krevního tlaku, které lze koupit v každé lékárně."

Přečtěte si také:
Běžný virus může zavinit hypertenzi
Proteiny z hrášku snižují krevní tlak
Co odhalil výzkum hypertenze
Sulfan by mohl léčit vysoký krevní tlak
Výzkum: Sledování televize zvyšuje dětem krevní tlak

Pavla Dluhoschová, Jakub Šídlo, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme