Průzkum pro Český rozhlas: V kauze vyznamenání pro Bradyho věří víc lidí Hermanovi než Hradu

Celé dvě třetiny občanů Česka nesouhlasí s prohlášením čtyř ústavních činitelů, ve kterém se distancovali od schůzky ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s dalajlamou. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu agentury Median pro Český rozhlas. Většina lidí si také myslí, že by prezident Miloš Zeman měl Jiřího Bradyho vyznamenat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průzkum MEDIAN titul.png

Průzkum MEDIAN titul.png | Foto: Median

Kauzu kolem setkání ministra Hermana s dalajlamou znají a celý případ sledují asi čtyři pětiny dotazovaných. Polovina respondentů pak kauzu zaznamenala, ale nezná podrobnosti. O případu vůbec neví pětina účastníků průzkumu.

S prohlášením ústavních činitelů ke schůzce Hermana s dalajlamou nesouhlasí dvě třetiny dotazovaných. Celých 45 procent respondentů pak uvedlo, že s ním určitě nesouhlasí. S prohlášením prezidenta, premiéra a předsedů obou parlamentních komor souzní pouze 22 procent účastníků průzkumu. „S prohlášením ve velké míře nesouhlasí i voliči Miloše Zemana, kteří tvoří 48 procent dotázaných,“ upozorňuje analytik Josef Fišer z agentury Median.

Průzkum společnosti MEDIAN: Znalost kauzy | Foto: Median

„Hodně kritičtí jsou voliči pravicových stran, především ODS a TOP 09, ale nesouhlas převládá i u voličů ČSSD, což je varovný signál pro pana premiéra a předsedy parlamentních komor, kteří prohlášení podepsali,“ dodává Fišer.

Průzkum společnosti MEDIAN: souhlas s prohlášením | Foto: Median

Podle 64 procent dotazovaných by dalajlamu při jeho případné příští návštěvě měl přijmout některý z nejvyšších českých ústavních činitelů. Proti je 23 procent respondentů, dokonce „60 procent voličů Miloše Zemana si myslí, že by měl dalajlamu příště přijmout,“ říká Fišer.

Průzkum společnosti MEDIAN: postoj k přijetí Dalajlamy | Foto: Median

V kauze udělení-neudělení státního vyznamenání Jiřímu Bradymu lidé věří spíše ministru Hermanovi (31 procent) než Hradu (13 procent). Celých 39 procent respondentů ale nevěří ani jedné straně sporu. „Je to obrázek toho, že tato kauza není pro Čechy dostatečně průhledná a čitelná,“ soudí Josef Fišer z agentury Median.

Průzkum společnosti MEDIAN: Ke komu se přiklání lid v kauze udělení vyznamenání | Foto: Median

Většina občanů by si přála, aby prezident Zeman poslechl premiéra Bohuslava Sobotku a Jiřího Bradyho vyznamenal. Vyjádřilo se tak 54 procent respondentů. Proti je pouhých 22 procent lidí.

Průzkum společnosti MEDIAN: Měl by prezident vyznamenat Bradyho | Foto: Median

Společnost Median výzkum provedla 25. a 26. října na vzorku 1007 respondentů starších 18 let. Statistická odchylka činí 1,5 až 3,5 procenta.

Nový důkaz v kauze Brady? Mám zajímavou zprávu, psal ministr Herman svému strýci v e-mailu

Číst článek

dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme