Islám jako nacismus? Svoboda projevu, řekla policie. Advokátní komora ale Samkovou šetří dál

Přirovnat islám k nacismu a fašismu bylo v mezích svobody projevu. K takovému závěru došla policie, když prověřovala výroky Kláry Samkové na semináři v Poslanecké sněmovně, a případ odložila. A podnět na Samkovou odložila také Česká advokátní komora. Její tajemník však s tímto závěrem nesouhlasí a žádá o další důkazy. Věc tak bude kontrolní rada posuzovat znovu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud, Klára Samková

Soud, Klára Samková | Foto: Filip Jandourek

"Policejní orgán věc po shromáždění všech podkladů odložil. Státní zástupkyně, která případ dozorovala, rozhodnutí policie přezkoumala a akceptovala," uvedl na dotaz Zpravodajského webu Českého rozhlasu Jan Lelek, státní zástupce z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1.

Samková na semináři ve sněmovně přirovnala islám k nacismu. Několik hostů odešlo

Číst článek

Policie prověřovala výroky Kláry Samkové z května letošního roku. Advokátka tehdy na semináři s názvem Máme se bát islámu?, který se konal v Poslanecké sněmovně, přirovnala islám k nacismu, fašismu a komunismu. Z debaty na protest odešli někteří z přítomných poslanců i zástupců ambasád včetně tureckého velvyslance.

„ Islám je totalitní ideologie, která se skrývá za náboženství a zneužívá právní ochrany euroamerického právního systému, který je založen mimo jiné také na svobodě vyznání. Je to ideologie totalitní, protilidská, proticivilizační, stejného charakteru, jako je nacismus, fašismus a komunismus. “

"Tyto výroky byly v mezích svobody projevu," okomentoval konečný verdikt státní zástupce Lelek.

Formalistický konec procesu

A podobně se s případem vypořádala i Kontrolní rada České advokátní komory. Na tu se obrátil sám tajemník organizace Ladislav Krym. Podle jeho mínění mohla Samková svým vystoupením porušit etický kodex o tom, jak se má advokát chovat a vystupovat.

"Kontrolní orgán podnět pana tajemníka odložil a to je něco, co se mu pramálo líbí. Má dojem, že odložení jeho podnětu neobsahuje dostatečné a přesvědčivé odůvodnění," potvrdila mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková. Důvody, kvůli kterým rada věc odložila, ale komentovat odmítla.

Co tajemníkovi vadilo na projevu advokátky Samkové? "Podle etického kodexu se má advokát chovat a vystupovat tak, aby nesnižoval důvěryhodnost, vážnost a důstojnost advokátního stavu. A tak se má chovat nejen ve své advokátní kanceláři či v soudní síni, ale celých 24 hodin denně. A vyjadřuje-li nějaké kontroverzní názory, pak by je měl vyjadřovat formou úměrnou," popsala mluvčí advokátní komory Chaloupková.

Podle dokumentu o odložení stížnosti, který má Zpravodajský web Českého rozhlasu k dispozici, kontrolní rada tajemníkovi vyčítá, že ve svém podnětu odkázal na novinové články a nepředložil přesné znění projevu, který Samková ve sněmovně přednesla. "Proto není známo, do jaké míry si novináři text upravili a jaké konkrétní výroky jsou autentickými výroky advokátky," napsala kontrolní rada. Ta označila chování Samkové za nevhodné, jak ale dále píše, Samková prý ve svém projevu zřejmě "pouze ve velice zjednodušené formě náboženství islámu a pseudonáboženství nacismu a komunismu hodila do jednoho pytle".

Sama Samková je s výsledkem spokojená. "Na druhou stranu nemohu přehlédnout, že i to rozhodnutí se opíralo v podstatě o nedokonalost samotného podání a vůbec nerozebíralo můj projev. Byl to tedy formalistickým způsobem zakončený proces," řekla pro Zpravodajský web Českého rozhlasu.

Jenže ani tak není celá kauza u konce. Tajemník advokátní komory Krym totiž ve věci podal nový podnět, a to právě kvůli údajně nedostatečnému odůvodnění.

"S tímto podnětem se (tajemník) na kontrolní radu obrátil opakovaně a žádá opětovné posouzení projevu paní advokátky s vyžádáním dalších důkazů," vysvětlila ještě Chaloupková.

Samková naopak tvrdí, že odůvodnění bylo vypracováno zcela standardním způsobem. "Jde o to, že zcela bezpečně tento průběh není ten, který si přál pan tajemník. Proto bude nutno očekávat další boj. Ovšem to je věc ideologického charakteru," doplnila ještě. O tom, že tajemník podal ve věci nový podnět, prý zatím neví.

Výroky před tureckou ambasádou

Prohlášení na půdě Poslanecké sněmovny ale není to jediné, proč se o Samkovou policie zajímala. Prověřovala také její vystoupení před tureckým velvyslanectvím v Praze. O pár měsíců později se tam odehrála demonstrace, kde zhruba padesát lidí bránilo Samkovou před kritikou tureckého velvyslance Ahmeta Necati Bigaliho právě kvůli výrokům v dolní komoře.

"Proklínám vás, proklínám vás, proklínám vás. Umřete dřív, než zplodíte syny, a umřete beze cti. Budete-li zasahovat do našich věcí, pošleme na vás své syny!" hrozila tehdy Samková.

'Umřete dřív, než zplodíte syny,' proklela Klára Samková tureckého velvyslance

Číst článek

Samková je podezřelá, že se dopustila přestupku proti občanskému soužití a zároveň porušila zákon o advokacii. Proto tuto záležitost státní zastupitelství postoupilo k dořešení právě České advokátní komoře. Podle Chaloupkové nebylo řízení v této věci ještě ukončeno.

Turecký velvyslanec Ahmet Necati Bigali na zaslaný dotaz do uzávěrky tohoto textu nereagoval.

Hana Mazancová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme