Šéfa boje se špinavými penězi prověřuje BIS

O nového ředitele finančně analytického útvaru ministerstva financí - tedy složky, která má bojovat proti praní špinavých peněz - Milana Cícera se zajímá Bezpečnostní informační služba. Rádio Česko získalo tuto informaci hned z několika důvěryhodných zdrojů z bezpečnostních složek. Tajná služba prověřuje Cícerovy kontakty do obchodní sféry i vazbu na jeho příbuzného - někdejšího důstojníka Československé lidové armády, který obchoduje se zeměmi bývalého Sovětského svazu. A BIS se před pár dny začala zajímat i o způsob, jakým Cícer svůj post získal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí | Foto: Marián Vojtek

Útvar, který Milan Cícer čerstvě řídí, je institucí s mimořádnými pravomocemi, může například prolamovat bankovní tajemství. Bezpečnostní informační služba se o bývalého náměstka protikorupční policie Cícera zajímá především kvůli prověrce, která mu už zhruba rok běží u Národního bezpečnostního úřadu. Zaměřila se mimo jiné na jeho strýce - plukovníka Zdeňka Zbytka, který je jedním z nejvýznamnějších českých obchodníků v zemích bývalého Sovětského svazu.

Služba prověřuje i jeho kontakty do obchodních sfér, kvůli kterým měl Cícer problémy už v protikorupční policii.Blízko má podle informací z policie například k lidem kolem vlivného pražského lobbisty Romana Janouška, kvůli kterému se na útvar pro odhalování korupce, ještě v době, kdy v ní Cícer působil, obrátila švýcarská prokuratura. Právě kvůli širokým stykům měl Cícer podle zjištění Rádia Česko v policii omezený přístup k několika případům, ve kterých figurovali lidé, k nimž měl blízko.

Bezpečnostní informační služba nechtěla přímo potvrdit, že Cícera prověřuje. Její mluvčí Jan Šubert se omezil jen na obecné konstatování: "Zpravodajská sluba nemůže být konkrétní a veřejně oznamovat, který člověk ji zajímá. Mohu ale ujisti, že lidé kteří ohrožují bezpečnost nebo ekonomiku státu či jsou v kontaktu s cizími rozvědkami, neujdou naší pozornosti a jsou spolehlivě v našem hledáčku."

Sám Milan Cícer se k celé věci nechce vyjadřovat. Podotýká, že ohledně jeho jmenování šéfem odboru ministerstva financí, který se zabývá praním špinavých peněz, se vynořila spousta nepravd.

Vraťme se ale k Cícerovu strýci, plukovníku Zdeňku Zbytkovi. České bezpečnostní složky se o něj zajímají už od devadesátých let. Cícerova matka Marie působí například ve Zbytkově firmě Česká východní jako členka dozorčí rady. Rádio Česko oslovilo dva bývalé vysoké důstojníky tajných služeb s otázkou, jestli Zbytek představuje pro stát bezpečnostní riziko. Pod podmínkou, že zůstanou v anonymitě, vyslovili protichůdné názory:

"Ano, obchoduje s Ruskem, s lidmi, které zná například ze studií v Sovětském svazu. Ale musím říct, že jeho aktivity jsou oproti jiným poměrně čitelné. Pokud bych měl odpovědět na to, jestli představuje bezpečnostní riziko pro stát, nebo ne, kloním se k první alternativě."

A co říká na zjištění Rádia Česko sám plukovník Zbytek?

"Vůbec netuším, že mého synovce nebo mě prověřuje BIS, to se dozvídám nově od vás. Pokud tomu tak je, tak je to v pořádku, jelikož je to státní instituce a je tu od toho aby chránila občany. Jak říkám nemám proti tomu vůbec nic. Člověk má mít jistotu, že ho stát chrání."

Bezpečnostní informační služba se podle informací Rádia Česko čerstvě zajímá i o způsob jmenování Milana Cícera ředitelem útvaru pro boj s praním špinavých peněz. Milan Cícer se už nějakou dobu zná s odstupujícím ministrem financí Miroslavem Kalouskem, který ho do funkce dosadil. Cícerovu jmenování předcházela podle neoficiálních zjištění výměna dopisů mezi ministerstvem a jeho předchozím působištěm - protikorupční policií.

Z policie odešel na ministerstvo dopis, že útvar v minulosti nezabránil transakci, ve které přišla Česká republika o značnou částku peněz. A Kalousek na základě tohoto sdělení odvolal dlouholetého ředitele útvaru Karla Koryntu. Mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek na otázku týkající se korespondence odmítl odpovědět s tím, že komunikace mezi úřady je interní záležitostí.

Mluvčí ministerstva Ondřej Jakob odpověděl na dotaz ohledně volby Cícera coby šéfa finančně analytického útvaru takto: "Podle pana ministra je pan Cícer mimořádně vzdělaný a zkušený specialista se vzorným služebním životopisem, určitě i řadu zkušeností nasbíral coby náměstek ředitele protikorupční policie a pan ministr je také přesvědčen, že jeho působení výrazně přispěje v boji proti praní špinavých peněz. Byl tedy doporučen jako mimořádný specialista v tomto oboru."

Finančně analytický útvar, který Milan Cícer řídí, je odborem ministerstva financí, který oplývá rozsáhlými pravomocemi. Za úkol má mimo jiné odhalování financování mezinárodního terorismu. Ze zákona proto sleduje podezřelé transakce a převody peněz a banky a další finanční instituce mu samy předávají informace. Útvar je pak vyhodnocuje a informuje o rizicích bezpečnostní složky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šéfa boje se špinavými penězi prověřuje BIS

Jan Hrbáček, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme