Valentovi už patří většina Parlamentních listů. Jde o investici, ne politiku, říká

Senátor Ivo Valenta vlastní už 70 procent společnosti Our Media, která vydává Parlamentní listy.cz. Valenta tak posílil svou pozici ve společnosti, kde měl dosud poloviční podíl. Parlamentní listy jsou osmým nejnavštěvovanějším zpravodajským webem v Česku, píše týdeník Respekt.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senátor a majitel Synotu Ivo Valenta

Senátor a majitel Synotu Ivo Valenta | Foto: Prokop Havel | Zdroj: Český rozhlas

„Ano, podíl ve společnosti Our Media jsme skutečně posílili, v současné době se jedná od 70 procent," řekl týdeníku Valenta. Dosud se senátor o společnost dělil s mediálním podnikatelem Michalem Voráčkem.

Portál, který think tank Evropské hodnoty zařadil mezi dezinformační weby, funguje od roku 2008. V listopadu 2016 vykazoval téměř sedm set devadesát tisíc reálných uživatelů. Podle projektu NetMonitor se jedná o vůbec nejpopulárnější dezinformační portál u nás. Obsahuje zprávy, komentáře, blogy i profily některých politiků.

Neznámí vlastníci, redaktoři a neprůhledné finance. Přečtěte, kdo v Česku šíří dezinformace

Číst článek

Texty Parlamentních listů jsou typické také dlouhými a zpravidla útočnými titulky. Vyskytují se zde extrémní názory z různých směrů, obvykle prezentované skrze rozhovory s osobnostmi.

Výzkumníci z Masarykovy univerzity zjistili, že Parlamentní listy uvádějí zdroje informací jen ve 40 procentech případů. U ostatních se pak zase nedá zcela ověřit, jestli jejich zdroje jsou relevantní nebo jestli vůbec ti lidé existují.

„V poslední době se o Parlamentních listech mluví také v souvislosti s ruskou dezinformační kampaní, působí pod nimi menší weby, které jsou nosiči výrazně proruských zpráv,“ píše Respekt.

Před časem Parlamentní listy expandovaly na Slovensko a redakce uvažuje o dalších zemích, kde by mohly vycházet.

Valenta, který je také majitelem hazardní skupiny Synot, tvrdí, že do obsahu Parlamentních listů nezasahuje a že je nechce zneužívat ani ke své politické kariéře. „Média jsou pro mne pouze investicí," řekl týdeníku.

ph Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme