Víc než polovina obchodníků není připravena na další fázi EET. Může za to neznalost i finanční správa

Téměř 60 procent obchodníků v Česku není připraveno na zavedení druhé vlny elektronické evidence tržeb (EET). Ta odstartuje 1. března. Tzv. autentizační údaje si do neděle vyzvedlo zhruba 106 500 maloobchodníků a velkoobchodníků z celkového čtvrt milionu. Podle prodejců pokladních systémů je na vině neznalost podnikatelů i přístup finanční správy, která vydala pozdě zpřesňující pravidla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektronická evidence tržeb (EET) - ilustrační foto

Elektronická evidence tržeb (EET) - ilustrační foto | Foto: Petr Jadrný | Zdroj: Český rozhlas

Přibližně 145 000 obchodníků nechává zavedení EET na poslední chvíli. Do startu druhé fáze EET zbývají dva pracovní dny. „Odhadujeme, že na EET je kompletně připraveno asi 20 procent prodejen," uvedl Roman Mazák, předseda Družstva CBA, které sdružuje 950 prodejen. Čtyřicítka vlastních či franšízových obchodů sítě podle něho na EET přejde bez problémů.

Pivo je dražší o 80 haléřů, guláš o korunu. Ceny v restauracích podle statistik stouply o 3 procenta

Číst článek

Připraveno na EET je zhruba 2900 družstevních obchodů COOP a většina prodejen data již zasílá. Skupina investovala do pokladních systémů již dříve, nyní šlo hlavně o úpravu software. „Kdybychom měli stanovit náklady, tak se v čase jednalo o zhruba 70 000 Kč na pokladní místo," uvedl mluvčí skupiny Lukáš Němčík.

Podle obchodního ředitele společnosti Bizerba Martina Dvořáka není části podnikatelů jasné, co musí udělat pro to, aby splnili všechny podmínky týkající se EET. „V praxi se často setkáváme s podnikateli, kteří si myslí, že objednání pokladního systému zahrnuje nejenom samotnou instalaci, ale právě i vyzvednutí autentizačních údajů. Když přijede technik pokladnu nainstalovat, bývají podnikatelé velmi překvapeni, že tomu tak není," řekl Dvořák. To je podle něj důvod tak vysokého počtu obchodníků, kteří si autentizačních údaje nevyzvedli.

Finanční správa opět vydala aktualizace pozdě, tvrdí prodejci pokladen

Prodejci pokladen si stěžují, že chybí výklad zákona pro některé situace. Například podle provozního ředitele Storyous Petra Filipce není jasné, co evidovat jako výrobu, která EET ve druhé vlně nepodléhá, a co jako prodej.

„Je až neuvěřitelné, že se to děje znovu - identický scénář jako týden před první fází. Ze strany finanční správy po celou dobu slyšíme apely na podnikatele, aby přípravu na EET řešili včas. O to ironičtější je, že směrem k vývojářům tato instituce vydá zpřesňující pravidla až těsně před startem druhé fáze," dodal Michal Wantulok z firmy Dotykačka. Finanční správa přitom již dříve uvedla, že u druhé vlny nebude její přístup tak benevolentní, jako u první vlny.

účtenka, EET, elektronická evidence tržeb | Foto: Kateřina Golasovská

Velké řetězce s přechodem na EET problémy nemají, i ty ale řeší nejasnosti. „Potýkáme se s nejednoznačným výkladem zákona, nesouladem s metodickými pokyny - například označení provozovny na webových stránkách i v případě, že na webu nelze zboží zakoupit a je zde pouze prezentováno," uvedl mluvčí dm drogerie Jiří Peroutka. Obchody dm drogerie spustily EET ve středu.

Obchodníci neposlechli finanční správu

Na EET se připravují i vietnamští prodejci, podle provozovatele pokladního systému Markeeta Hynka Pášmy je poptávka z jejich strany značná. „Celý náš produkt jsme kompletně přeložili, ve vietnamštině tedy nabízíme pokladny, administrační webové rozhraní i celou dokumentaci," uvedl.

EET dopadne i na tisíce vietnamských obchodníků. Berou ho vážněji než Češi

Číst článek

Do EET se zapojí i 37 000 on-line prodejců. Např. módní e-shop Vemzu.cz vyčíslil náklady na přípravu v řádech desítek tisíc korun. „Problémy zatím neregistrujeme. Abychom lidem zpříjemnili nákupní proces a zbytečně je nemátli, v e-mailu s potvrzením objednávky nabídneme link na EET účtenky, kde budou všechny kódy a náležitosti," uvedl majitel e-shopu Michal Do Viet Anh.

Autentizačními údaji se rozumí přihlašovací údaje na portálu správce daně, které jsou primárně tvořeny uživatelským jménem a heslem. Finanční správa dlouhodobě apeluje na podnikatele, aby si je vyzvedli co nejdříve. Od poloviny února jsou na územních pracovištích FÚ rozšířené úřední hodiny.

Zájem o pokladny se v posledních dnech ztrojnásobil, tvrdí operátoři

Zájem o pořízení terminálu pro elektronickou evidenci tržeb se podle tuzemských mobilních operátorů v posledních třech týdnech zvýšil o desítky procent. Největší zájem byl v posledním týdnu, tedy méně než deset dní do spuštění druhé vlny EET, kdy prodej vzrostl až na trojnásobek. Vyplývá to z informací firem.

Operátoři jsou na nárůst datového provozu spojeného se zapojením obchodníků do elektronické evidence připraveni. „Vzhledem k velmi nízké náročnosti EET na datový objem jsme připraveni i na případný tisícinásobný nárůst provozu," uvedla zástupkyně mluvčí Vodafonu Veronika Exnerová.

EET dopadne na zaměstnance i zákazníky, říká šéf pekařství. Místo zavírání zdražuje

Číst článek

O2, která je největším prodejcem pokladen pro EET, spustila podle jednatele dceřiné firmy eKasa Luboše Lukasíka novou službu zprovoznění pokladny zdarma. Stačí, když přijde zákazník na některou ze značkových prodejen a technici mu pomohou zakoupenou pokladnu na místě zprovoznit. Stačí, aby si s sebou přinesl certifikát z finančního úřadu.

„Během února T-Mobile zaznamenal nárůst prodejů zařízení EET a tento trend je stále rostoucí. Zvýšení objemu dat z EET nemůže v žádném případě ovlivnit naši síť," doplnila mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová.

Povinnost evidovat tržby začala platit v prosinci pro restaurace a hotely. Na počátku března se spustí druhá fáze EET, která se bude vztahovat na maloobchodní a velkoobchodní firmy. V roce 2018 budou postupně následovat další obory podnikání.

Vláda si od EET slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice opatření kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme