Ankara si kvůli satirické písni o Erdoganovi předvolala německého velvyslance

Turecké ministerstvo zahraničí si kvůli satirickému pořadu v německé veřejnoprávní televizi NDR předvolalo německého velvyslance. Vysvětlovat musel píseň, která si utahovala z tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Podle německého ministerstva zahraničí ale velvyslanec tureckou stranu upozornil, že svoboda projevu a médií je v Německu nedotknutelná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V písni s názvem Erdowie, Erdowo, Erdogan se zpívá například o tom, že si ‚boss z Bosporu‘ žije na vysoké noze.

Text doprovázely záběry luxusního prezidentského paláce, který si nechal Erdogan postavit v Ankaře a který se stal kvůli údajnému plýtvání státními prostředky terčem kritiky turecké opozice.

Novinář, který napíše něco, co se Erdoganovi nelíbí, se zase podle textu ‚zítra ocitne v lochu‘.

Ve videoklipu jsou také záběry z různých prezidentových proslovů nebo účastí na fotbalových zápasech, prokládané reportážemi z demonstrací, kde policie tvrdě zasahuje proti protestujícím.

Je tam také zaznamenané setkání prezidenta Erdogana s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Tyto záběry satirici doprovodili textem, který německou kancléřku vyzývá, aby byla šarmantní, neboť turecký prezident ji ‚má v hrsti‘.

Podle zpravodajského serveru Spiegel online vzalo turecké ministerstvo zahraničí satiru vážně a předvolalo si kvůli ní německého velvyslance.

Velvyslanec Martin Erdemann údajně při jednání řekl, že právní stát, nezávislost soudnictví a ochrana základních svobod, včetně svobody tisku a svobody projevu, jsou cenné komodity, a je nutné je chránit.

Ozývají se také samotní novináři. Vedení televize NDR oznámilo, že svobodu tisku a názorů chápe jinak než Turecko. A německá federace novinářů zase označila turecké rozčilení za směšné s tím, že pronásledování kriticky píšících novinářů je v Turecku hořkou realitou.

Od roku 2014, kdy Erdogan nastoupil do úřadu prezidenta, zahájila turecká policie vyšetřování kvůli podezření z jeho urážky v 1800 případech. Pronásledovány jsou i nezletilé školní děti. Paragraf, který umožňuje uložit trest odnětí svobody za urážku hlavy státu, se dříve téměř nevyužíval.

Marie Machytková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme