Kvůli dění na Ukrajině zamíří do Polska nejvíce německých vojáků od války

Německá armáda se připravuje na největší akci na polském území od druhé světové války. Bundeswehr v reakci na konflikt na Ukrajině letos v červnu pošle do sousední země asi 1700 vojáků. Deník Rzeczpospolita přišel s informací, že má vzniknout stálá polsko-německá jednotka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf polské diplomacie Grzegorz Schetyna (vpravo) na archivním snímku diskutuje se svým německým protějškem Frankerm-Walterem Steinmeierem

Šéf polské diplomacie Grzegorz Schetyna (vpravo) na archivním snímku diskutuje se svým německým protějškem Frankerm-Walterem Steinmeierem | Zdroj: Reuters

Ve Varšavě je dnes německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Setkal se s polským prezidentem Bronislawem Komorowským a šéfem diplomacie Grzegorzem Schetynou.

Severoatlantická aliance a její armády kvůli dění na Ukrajině přesunuly velkou část aktivit do Polska a pobaltských republik. Do Polska by letos v červnu mělo přijet asi 1700 německých vojáků, což je nejvyšší počet od druhé světové války.

Německo vytvořilo stálou společnou jednotku i s dalším bývalým nepřítelem – Francií.

Polsko má v současnosti s bývalým agresorem, Německem, lepší vztahy než s osvoboditeli z Ruska. Vývoj před několika lety předznamenal tehdejší ministr zahraničí Radoslaw Sikorski, když řekl, že se německé moci bojí daleko méně než německé nečinnosti.

Kvůli dění na Ukrajině nevnímají Poláci sousední zemi jako potencionálního agresora, ale naopak jako záruku vlastní svobody a demokracie.

Do Moskvy dnes míří Angela Markelová a francouzský prezident Hollande. Znovu se budou snažit o diplomatické řešení konfliktu na Ukrajině s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme