Švýcaři hlasují o snadnějším vyhošťování cizinců, kteří spáchají trestný čin

Ve Švýcarsku dnes probíhá referendum o snadnějším vyhošťování přistěhovalců, kteří poruší švýcarské zákony. Automatické vyhoštění bez možnosti odvolání by se podle návrhu mělo týkat i pachatelů drobných přestupků. K vyhoštění by tak mohlo stačilo opakované přistižení při rychlé jízdě. Za vraždu by vyhoštění následovalo hned po vykonání trestu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Referendum v Plzni zastupitelé zamítli

Referendum v Plzni zastupitelé zamítli | Foto: Lukáš Milota | Zdroj: Český rozhlas

„Pokud projedete na červenou nebo si jen zapomenete doklady, tak by vás mohli vyhostit. Takže ano, mám z toho strach,“ říká mladý Španěl, který ve Švýcarsku žije a pracuje už čtyři roky.

Automatické vyhoštění totiž podle návrhu Švýcarské lidové strany mělo následovat například i za rychlou jízdu. To v případě, pokud půjde o druhý podobný přešlap v posledních 10 letech.

Za vraždu, vážné ublížení na zdraví a pašování lidí nebo zneužívání sociálního systému by vyhoštění mělo následovat okamžitě po vykonání trestu ve švýcarském vězení.

V zemi žijí 2 miliony cizinců

Cizinci tvoří asi čtvrtinu z osmi milionů obyvatel Švýcarska. V drtivé většině jsou to občané zemí Evropské unie. Hrozba vyhoštění se vznáší i nad statisíci z nich, kteří patří k druhé generaci přistěhovalců, ve Švýcarsku narodili a žijí tam celý život.

Průzkumy před hlasováním dávají přibližně stejné šance zastáncům i odpůrcům návrhu. V referendu se rozhoduje i o dalších otázkách, například o stavbě nového tubusu gotthardského silničního tunelu.

Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme