Uprchlíci odmítají opustit stanový tábor v aténském Pireu. Bojí se deportace

Otevřete hranice, chceme do Německa, žádají uprchlíci v Řecku. Tisíce běženců, kteří přežívají v ilegálním táboře v aténském přístavu Pireus, odmítají odejít do oficiálních center pro migranty. Řecká policie ale hodlá ještě do konce tohoto týdne stanové městečko v Pireu vyklidit, stejně jako tábor v Idomeni u hranice s Makedonií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v ilegálním uprchlickém táboře v Idomeni u hranice s Makedonií protestují proti jeho vyklizení

Lidé v ilegálním uprchlickém táboře v Idomeni u hranice s Makedonií protestují proti jeho vyklizení | Zdroj: Reuters

Nejsme zvířata, chceme, aby s námi zacházeli slušně, volají desítky uprchlíků, kteří právě zablokovali přístavní komunikaci. A tak autobus, přivážející cestují, musí zastavit. Po chvíli všichni vystoupí a řidič začne couvat zpět. Běženci, převážně jak říkají ze Sýrie, ale v protestu pokračují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řecko chce vyklidit ilegální uprchlické tábory v Idomeni i v přístavu Pireus. Běženci proti tomu protestují. Více od Roberta Mikoláše

Stěžují si na zdejší podmínky. Tvrdí také, že už nikomu nevěří, že si je Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky spolu s vládou v Aténách jen přehazují, ale ve skutečnosti pro ně nic nedělají.

Někteří z nich sedí na zemi, hlavně muži, ale i pár žen a dětí. Najednou se jeden z běženců zvedne, chytne malé, teprve několikatýdenní dítě a demonstrativně s ním běží k okraji mola. Hrozí, že se raději utopí.

Křik, dětský pláč i otázky zahraničních i domácích reportérů se mísí s prosoleným mořským vzduchem i vlnami narážejícími do boků obřích trajektů.

Ilegální uprchlický tábor v řecké Idomeni, která se nachází u hranice s Makedonií | Foto: Reuters

Policisté včetně členů zásahové jednotky vše sledují zpovzdálí a někteří jen mezi zuby utrousí, že jde o každodenně se opakující divadlo. Zasahovat prý ale nebudou.

Přesvědčit migranty, aby neblokovali provoz a umožnili aspoň cestujícím, aby se dostali do kanceláře pro lodní lístky, se tak snaží jen úředníci z přístavu.

V nedalekém stanovém, i když ilegálním táboře prý pro ně připravili slušné podmínky a mají tam co jíst a pít. Utečenci to ale odmítají, stejně jako přesun do oficiálních center pro uprchlíky. Odtamtud by je totiž prý snáze deportovali do Turecka.

A tak se po chvíli opět nad přístavem nese volání: „Otevřete hranici, chceme do Německa“.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme