EU zavede rozsáhlejší kontroly na vnějších hranicích. Kvůli teroristům

Státy Evropské unie zavedou důkladnější kontroly osob na vnějších hranicích osmadvacítky. Chtějí tak reagovat na zvýšenou hrozbu teroristických útoků. Na summitu v Bruselu se na tom dohodli lídři členských zemí EU. Státy proto budou systematicky kontrolovat lidi, kteří do zemí schengenského prostoru vstupují. Zatím byla kontrola jen namátková.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zrušit schengenskou dohodu by znamenalo vzdát se zbytečně svobody a ještě by to vypadalo jako přiznání porážky

Zrušit schengenskou dohodu by znamenalo vzdát se zbytečně svobody a ještě by to vypadalo jako přiznání porážky | Foto: European Commission Audiovisual service

Žádná země unie naopak nepožadovala zpřísnění volného pohybu v rámci Schengenu, což je podle premiéra Bohuslava Sobotky klíčové i pro Česko.

„Pokud nechceme, aby se vztyčovaly hranice mezi jednotlivými národními státy, je potřeba, aby se zlepšila kontrola zabezpečení vnější schengenské hranice jako jedno z klíčových opatření v boji proti terorismu,“ řekl Sobotka.

Diplomaté připouštějí, že přísnější kontroly můžou vést k větším frontám na některých letištích nebo hraničních přechodech. Podle nich je to ale nutná daň za větší bezpečí.

Schengenský prostor | Foto: Český rozhlas

Ondřej Houska, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme