EP nejspíš schválí nové pravomoci pro Europol. Mají pomoct v boji proti terorismu

Evropský parlament dnes nejspíš schválí nové pravomoci pro Europol. Mají mu pomoct v boji proti terorismu. Evropský policejní úřad bude moct například zakládat zvláštní jednotky. Zlepšit se má také výměna informací. Právě ta totiž údajně v některých členských zemích nefunguje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament

Evropský parlament | Foto: European Parliament

„V praxi by to mělo znamenat, že český policista, když si bude prověřovat člověka, který přijede třeba z Anglie, tak by se měl hned dostat do databáze. Tam by měly být i informace o tom, že je třeba v hledáčku britských služeb, policie a je podezřelý z terorismu,“ vysvětlil europoslanec z výboru pro vnitřní věci Tomáš Zdechovský z KDU-ČSL.

Europol by se podle návrhu stal jakýmsi centrem evropského boje proti terorismu. Nově by mohl například zakládat speciální jednotky, což by mělo zajistit větší pružnost při odpovídání na nové hrozby, ať už jde o terorismus nebo organizovaný zločin.

Špatná výměna informací

Velká část změn se týká výměny informací. Protože je v Schengenu volný pohyb osob, je pro policii a tajné služby důležité, aby k nim měly všechny co nejlepší vzájemný přístup.

Návrh počítá s tím, že pokud se například podezřelý Belgičan bude v Česku zajímat o koupi zbraně, belgická policie se to musí co nejdřív dozvědět.

Změny by v důsledku znamenaly i to, že se sbor o 900 členech už brzy o několik desítek lidí rozšíří. Příslušníci Europolu ale dál nebudou moct zatýkat. Tato pravomoc zůstává v kompetenci jednotlivých států.

Návrhy na reformy vychází ze zkušeností policie a tajných služeb. Úřední databázi některé státy využívají výrazně méně. Týká se to například Velké Británie nebo některých jižních států EU. Problém je také v tom, že jsou v databázi neúplné údaje, chybí například otisky prstů.

Právě v případech některých teroristů ve Francii a v Belgii se ukázalo, že se o ně tajné služby nebo policie v minulosti už zajímaly, nedokázaly ale odhalit, že chystají útok.

Opatření proti drogové i internetové kriminalitě

Novinky by měly pomoct i v boji proti drogové kriminalitě, pašování lidí nebo kybernetickému zločinu. Mezi novými pravomocemi je i boj proti internetové kriminalitě, zejména proti propagandě.

To je projekt, který už Evropská unie několik měsíců zkouší. Cílem je zabránit tomu, aby se na internetu daly snadno najít weby, které například schvalují džihádismus a teroristické útoky nebo dokonce poskytují návody na výrobu zbraní.

Europol zaměstnává lidi, kteří takový obsah vyhledávají a ve spolupráci s velkými internetovými firmami se ho snaží mazat. Nové pravomoci Europolu umožní, aby mohl komunikovat třeba s Facebookem nebo Googlem napřímo.

Boj proti internetové propagandě ale vyvolává debatu o svobodě šíření informací na internetu a právu na soukromí. Návrh proto počítá s tím, že na Europol budou dohlížet národní vlády a také nezávislý evropský úřad na ochranu dat, ke kterému si může každý Evropan podat stížnost.

Dnešní hlasování bude podle očekávání v podstatě jen formální. Evropský parlament se na hlavních bodech textu s členskými zeměmi dohodl už v prosinci. Dnes se bude projednávat druhé čtení a očekává se, že norma projde hlasováním hladce. Pak zbývá jen souhlas ministrů členských zemí.

Účinná by mohla být od května příštího roku.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme