Téměř polovina Čechů má zvýšený cholesterol v krvi, kvůli špatné životosprávě

Přibližně každému druhému Čechovi hrozí riziko kardiovaskulárního onemocnění. Téměř polovina české populace má totiž zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi, vyplývá to z celoplošného průzkumu v rámci programu Zdraví národa. Vysoká hladina cholesterolu přitom zvyšuje riziko onemocnění jako je infarkt myokardu nebo cévní mozková příhoda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Infarkt (ilustrační foto)

Infarkt (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Každý rok je 60 % úmrtí spojeno právě s onemocněním srdce. Účinnou prevencí srdečních a cévních chorob je také dostatečný pohyb, vysvětlil Zdeněk Soudný, mluvčí programu Zdraví národa.

„Určitě to začíná u aktivního fyzického pohybu. Bylo by ideální, kdyby nenastal až tehdy, když je problém, ale byl preventivní. Ono stačí někdy málo, třeba 30 minut denně rychlá chůze, chodit po schodech, prostě se hýbat.“

Důležitou roli hraje i úprava životosprávy, tedy správný jídelníček a omezení alkoholu.

„Víno, pivo v malém množství možné je, ale větší pití srdci a cévám neprospívá. Stejně tak velkým problémem jsou volné cukry ve stravě, kterých v poslední době konzumujeme mnoho, i u nich je potřeba výrazně ubrat,“ vysvětluje Zdeněk Soudný.

„Naopak dobré je zvýšení vlákniny ve stravě, jíst ovoce, které ji obsahuje, nebo je možné vlákninu dodávat například do jogurtů,“ dodává.

Průzkumu v rámci Zdraví národa se zúčastnilo na 2300 lidí.

Cholesterol | Foto: Michal Jindra

Barbora Maxová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme