Bleskový průzkum: Konec Šlachty zabrzdí vyšetřování velkých kauz, myslí si polovina lidí

Odchod šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty negativně ovlivní vyšetřování velkých politických kauz, myslí si polovina respondentů bleskového průzkumu pro Český rozhlas, oslovených agenturou Median. Zhruba třetina dotázaných má za to, že odchod Šlachty na vyšetřování nic nezmění a 12 procent nedokáže věc posoudit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průzkum

Průzkum | Foto: Český rozhlas

„Mezi respondenty se zhruba polovina obává, že odchod dosavadního šéfa ÚOOZ negativně ovlivní vyšetřování velkých politických kauz,“ konstatuje agentura Median v průzkumu.Negativní vliv častěji předpokládají lidé nad 60 let (60 procent) a vysokoškoláci (59 procent). Mladí a lidé s nižším vzděláním na věc často nemají jasný názor.

Z průzkumu také vyplývá, že ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) případným podepsáním reorganizace půjde proti většině svých voličů. Negativní vliv by měl totiž odchod Šlachty spíše podle voličů ČSSD (56 procent) a ANO (59 procent).

Průzkum -Důsledky odchodu Roberta Šlachty z ÚOOZ podle těch, co o kauze aspoň slyšeli | Foto: Český rozhlas Median

Velké kauzy se vyšetřují lépe než před 10 lety, je přesvědčená víc než polovina oslovených respondentů. „O změně k lepšímu v odhalování politických, hospodářských a korupčních kauz, častěji hovoří vysokoškoláci (65 procent),“ komentují zjištění výzkumníci agentury Median.

„Z hlediska sporu zástupců ČSSD a ANO o reorganizaci policie je zajímavé, že nejpozitivněji změnu hodnotí právě voliči ČSSD. Stíhání kauz se zlepšilo podle 68 procent z nich.“ 61 procent dotázaných pak uvedlo, že fungování Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu se pod vedením Šlachty zlepšilo.

„V populaci rozhodně převládá relativně pozitivní hodnocení činnosti útvaru a změny, kterou poslední roky přinesly ve vyšetřování kauz. Je relativně výrazná obava z toho, že změny budou negativně ovlivněny reorganizací a odchodem vedení ÚOOZ,“ potvrdil Daniel Prokop z agentury Median.

Za velmi či spíše úspěšnou považují činnost častěji lidé nad 45 let (68 procent) a vysokoškoláci (73 procent),“ dodávají výzkumníci agentury. „Zhruba stejně pozitivně ji hodnotí voliči ANO (78 procent) a ČSSD (73 procent). Kritičtější jsou voliči ODS a lidé, kteří k volbám nechodí.“

Průzkum - Porovnání současné činnosti ÚOOZ s dobou před 10 lety | Foto: Český rozhlas Median

Median pracoval s odpověďmi respondentů, kteří mají o chystané reorganizaci policie a s ní spojeným odchodem Šlachty alespoň nějaké informace. Průzkum provedl v pondělí a úterý, a to na reprezentativním vzorku populace starší 18ti let. Další výsledky přinesou Radiožurnál a zpravodajský web Českého rozhlasu ve středu ráno.

Šlachta nesouhlasí se změnami
Šlachta rezignoval kvůli chystanému sloučení ÚOOZ s protikorupčním útvarem pod národní kriminalistickou centrálu. Na změnách se podle svých slov nechce podílet, protože s nimi nesouhlasí. Proti kroku připraveném vedením policie v čele s policejním prezidentem Tomášem Tuhým a Zdeňkem Laubem se postavili také státní zástupci a část politické scény v čele s hnutím ANO Andreje Babiše.

Žalobci uvedli, že ze dvou trestních případů získali informace o policejní reorganizaci jako možné zástěrce pro odstranění Šlachty. Kritici se také bojí úniků informací z citlivých kauz a vadí jim rychlost změn připravovaných v tichosti. Chovanec nicméně trvá na svém a uvedl, že nemá důvod reorganizaci nepodepsat. Plánuje tak učinit po úterní Bezpečnostní radě státu. Centrála by měla fungovat od 1. července.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme