Chov papoušků se v Česku stává lákavým byznysem. Někteří stojí jako nové auto

Česká republika patří mezi světové velmoci v chovu papoušků. Voliéry s exotickými ptáky mají v Česku tisíce lidí a každým rokem jich přibývá. Ze záliby se tak často stává i výhodný byznys. Cena některých druhů je totiž srovnatelná s pořízením nového auta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papoušek Ara Ararauna

Papoušek Ara Ararauna | Foto: Jan Potůček

„Tady je Ferda, ten chodil hodně na vystoupení. Televize, reklamy a divadelní hru taky s nimi hrajeme. Hodně nám předvádí támhle Sára, to je taky kakadu,“ představuje své opeřence Magdalena Žohová, která si našla zálibu v chovu papoušků už jako dítě.

Nejdřív si pořídila kanárka, dnes už se stará o dvacet exotických ptáků. Jenže takový koníček něco stojí.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku se rozrůstá byznys s papoušky. Tématu se věnovala Zuzana Švejdová

„Nejlevnější amazoňani oranžovokřídlí se dají u chovatele koupit už za tři tisíce. Fakt je, že prvního amazoňana jsem koupila před asi deseti lety a stál mě 14 tisíc,“ vysvětluje chovatelka a dodává, že další tisíce korun měsíčně vydá za krmení nebo veterináře.

Míst, kde se exotičtí ptáci dají sehnat, je hned několik - od chovatelských serverů a výstav až po burzy. Těch už je v Česku zhruba dvacet. Při smlouvání cen tu platí zákon nabídky a poptávky. Ne každý ale může v oboru podnikat, upozorňuje předseda Klubu přátel exotického ptactva Ladislav Žoha.

„V okamžiku, kdy nejsem jenom chovatel, ale jsem obchodník s papoušky, musím mít schválené zařízení pro komerční chov, živnostenské oprávnění. A pokud to člověk odborně způsobilý není, to znamená, že nemá patřičnou školu, tak samozřejmě absolvuje nějaký kurz pro obchodníky se zvířaty.“

Papoušci Ara Ararauna | Foto: Jan Potůček

S přibývajícím počtem živnostenských listů roste i počet velkochovů s papoušky. Ladislav Žoha jich každoročně odchová zhruba dvacet. Většinou je pak rozprodá na výstavách.

„Snažím se prodávat ptáky přirozeně odchované chovatelům. Nejlevnější papoušci začínají na několika stovkách a takoví top papoušci, tam se bavíme o 300 tisících za kus,“ říká.

Podle chovatele a vydavatele serveru ararauna.cz Jana Potůčka patří Česko dokonce mezi takzvané papouščí velmoci.

„V České republice jsou určitě tisíce chovatelů papoušků, ne-li desetitisíce, pokud budeme počítat i andulky nebo drobné exoty. Na počet obyvatel jsme jedna z největších chovatelských velmocí na světě,“ potvrzuje Jan Potůček.

Papoušci lákají i organizované skupiny pašeráků

Vysoké ceny papoušků ale lákají i pašeráky. Nelegální obchod s exotickými ptáky se v Česku rozrůstá.

Kromě případů turistického dovozu z dovolených odhalují kontroloři i případy organizovaných skupin. Podle Pavly Říhové z České inspekce životního prostředí jsou jejich triky stále propracovanější.

„Nejčastější praktika, která se používá, je pašování nasazených vajec, kdy oni vyberou v přírodě z hnízd vajíčka nebo úplně malá mláďata. Použijí kurýry, kteří mají třeba speciální pásy kolem těla, a tady v Čechách je potom vydávají z vlastní odchovy a získávají pro ně doklady,“ popisuje Říhová.

Kromě papoušků se pašují i další zvířata nebo jen určité části. Nejčastěji jsou to nosorožčí rohy nebo slonovina.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme